Računalništvo, telefonija
23.09.2019 17:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3 trendi, ki bodo krojili prihodnost poslovne rabe družbenih omrežij

3 trendi, ki bodo krojili prihodnost poslovne rabe družbenih omrežij
3 trendi, ki bodo krojili prihodnost poslovne rabe družbenih omrežij

Družbena omrežja so se v zadnjih desetih letih razvila iz preprostega komunikacijskega orodja v milijardne posle, ki na vsakem koraku vplivajo na naša življenja – posredno ali neposredno. Facebook, kot neke vrste pinor med gigantskimi poslovnimi imperiji, je v približno petnajstih letih prehodil pot od preprostega omrežja, kjer so študenti objavljali slike s potovanj, v oglaševalno-medijski konglomerat, ki je ne samo spremenil način, na katerega dojemamo realnost, temveč je dejansko spremenil način življenja uporabnikov. Za to je še kako pomembno poznati trende, ki definirajo naslednje generacije uporabnikov družbenih omrežij.

Preden pa pogledamo v prihodnost, za trenutek ostanimo v sedanjosti. Torej poglejmo si nekaj najbolj pomembnih statističnih podatkov na področju družbenih omrežij ta trenutek:

– 88 % starih med 18 in 29 uporablja vsaj eno družbeno omrežje. Ta odstotek pri tistih starih med 30 in 49 pade na 78 %, stari med 50 in 64 let pa uporabljajo družbena omrežja v 64 %. Najstarejša skupina, torej nad 65 let, uporablja družbena omrežja v 37 %;

– glavni družbeni omrežji v ZDA sta Facebook in YouTube.

Podatki ne lažejo in za podjetje je danes ključno, da poznajo svojo publiko na družbenih omrežjih, kajti samo tako lahko vsebine prilagajajo tako, da bodo njihovi sledilci zadovoljni. Na družbenih omrežjih še vedno prevladujejo mladi in zato tudi spodaj analizirani trije trendi prihodnosti v ospredje postavljajo ravno to ciljno skupino.

Video je oblika vsebine, ki prevladuje

52 % marketingarjev trdi, da so video vsebine tiste, ki prinašajo največji ROI. Odstotek se bo samo še dodatno povečeval, saj video postaja ključni del vseh vsebin in medijskih objav. Gledalci preživijo ogromno časa ob gledanju raznoraznih videov, od poučnih, produktnih “behind-the-scenes” in raznih drugih videov. Strategija, ki si jo morajo vsa podjetja po svoje prilagoditi je takšna, da ustvarijo dolgoročno vsebino in jo potem strateško razporedijo po vseh kanalih, kjer so prisotni.

Vzemimo za primer podjetje GoPro, ki slovi po svojih kamerah. Uspeli so do potankosti izpopolniti znamčene videe in uporabniške vsebine. Njihov YouTube kanal ima skoraj 6 milijonov naročnikov, med njimi pa najdemo predvsem avanturiste, smučarje, surferje, plezalce … GoPro zelo intenzivno dela na gradnji skupnosti, največji delež uspeha pa lahko pripišejo ravno video vsebinam, ki so dolge od minute do pol ure. Poleg YouTube kanala so močno prisotni tudi na Instagramu. Kvalitetna in atraktivna vsebina je njihova ključna konkurenčna prednost.

Kot lahko vidimo je izjemno pomembno, da vsebino objavimo tam, kjer bo imela karseda največji učinek. Podjetja morajo najprej torej dobro poznati publiko in svojo skupnost, nato pa strateško pristopiti k vpeljavi vsebin, ki ciljajo to publiko.

Vsebine morajo pripovedovati zgodbo (ki izgine)

Uporabniki Snapchata in Instagrama se v 60-ih odstotkih na dnevni ravni vračajo na platformo. To je zanimiv podatek, kajti glavnino uporabe na teh dveh omrežjih danes predstavljejo “zgodbe, ki izginejo”. Nov način pripovedovanja zgodb so medse sprejeli vplivneži, uporabniki in blagovne znamke. Zgodbe, ki “živijo” samo 24 ur, so hitro zapopadle vsa glavna družbena omrežja, blagovne znamke pa morajo prepoznati, kaj za njih deluje in kaj ne. Znamki Everlane in Away Luggage sta dober primer, kako ustvariti konsistentno vsebino, da bi produkti zaokrožili po vsem svetu.

Everlane je recimo najel skupino milenijcev, jih opremil z novimi modeli jaken in jih poslal v ledene jame v Kanadi. Vplivneži so preko “Instagram zgodb” prikazali, kako jim je kljub mrazu še vedno toplo, zahvaljujoč se Everlane oblačilom. Gre torej za zabaven način promocije produktov, ki je primeren skorajda za vsako blagovno znamko, seveda na prilagojen način.


Če neko podjetje morda nima idej, vedno lahko pogleda h konkurenci, kajti vsaka industrija premore nekoga, ki v tem segmentu rabe družbenih omrežij uspeva. Podjetja se na tak način lahko naučijo, kako pritegniti občinstvo, kako ljudem dati zgodbe, katere pogledajo do konca in kako ustvariti vsebino, ki je interaktivna. Tako se hitro zgradi skupnost, ki je nenazadnje velika prednost blagovnih znamk, ki iščejo zveste stranke in dolgoročni uspeh.


Pomembno je izpostaviti, da se ta oblika pripovedovanja zgodba razlikuje od tradicionalnih družbenih omrežij. Vsebina je manj toga, sledilci/gledalci pa imajo več možnosti, da se sami vključijo v vsebino – Snapchat filtri, Instagram GIF-i, možnost risanja na fotografije itd. Zgodbe so v določeni meri že oz. še bodo dodatno pridobile na priljubljenosti, kar kažejo tudi poslovne odločitve platform, kot so LinkedIn, WhatsApp in Skype. Vsi namreč postopoma že integrirajo zgodbe, naloga marketinga pa je, da se naučijo, kako ta kanal komuniciranja izkoristiti.


“Influencer marketing” mora biti del vsake marketinške strategije

Do leta 2020 bi naj “influencer marketing” postal trg, vreden 10 milijard ameriških dolarjev. Rast števila vplivnežev po vseh družbenih omrežjih, še posebej pa na YouTubu, Instagramu in Snapchatu, kaže, kako milenijci in generacija Z sprejemajo vplivneže. Ne glede na industrijo, vplineži so povsod. Gradijo skupnosti, blagovne znamke pa jih uporabljajo, da povečajo svoj doseg in odziv strank.


“Dobri” vplivneži znajo sproducirati visokokvalitetno vsebino, ki znamki dodaja vrednost, hkrati pa jo osvobodi skrbi glede idej. Verjetno smo že vsi zasledili kak video, kjer vpliveži odpirajo nove telefona, preiskušajo nove kose oblačil, vozijo razne avtomobile, ali pa objavljajo vsebine iz hotelov, destinacij in držav, za kar seveda dobijo plačilo. Glede na to, da lahko v prihodnosti pričakujemo še več vsebine, kot smo je navajeni sedaj, bo odnos z vplivneži še bolj pomemben za blagovne znamke in skupnosti, ki nastajajo okrog njih – “influencer marketing” bo torej aktualen še kar nekaj časa.

Marketing usmerja naše nakupne odločitve

Vsebine so tiste, ki poganjajo naše nakupe in dnevne odločitve v trgovinah. Za to, da bi marketingarji uspeli v svojem poslu, morajo razumeti, kako delujejo družbena omrežja in kakšni trendi so aktualni na dotičnem področju. Od tega, da je video format trenutno najbolj popularen način “prebavljanja” vsebin, do “zgodb, ki izginjajo” in postajajo glavni način komunikacije na družbenih omrežjih, do vplivnežev, ki za blagovno znamko lahko prinesejo veliko dodano vrednost. Vse to je potrebno nekako vplesti v smiselno strategijo, ki potem na dolgi rok lahko prinese odlične rezultate in predvsem veliko skupnost, ki je dandanes odločilna za zvestobo blagovnim znamkam.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več