Digitalizacija
Poslovne rešitve
27.02.2024 16:27

Deli z drugimi:

Share

2D-kode pišejo prihodnost

Nepridobitna in neodvisna organizacija GS1 vstopa v nove čase z novo generacijo 2D črtnih kod, s katerimi bo delovanje preskrbovalnih verig še bolj učinkovito, informiranost potrošnikov, vidnost in sledljivost izdelkov pa večja.

O tem, kako bo z novo generacijo 2D črtnih kod delovanje preskrbovalnih verig še bolj učinkovito, informiranost potrošnikov večja, vidnost in sledljivost izdelkov po preskrbovalnih verigah pa bosta bolj trajnostni in zeleni. Da se bo slednje dotaknilo vsakega izmed nas, dokazujejo številni primeri uvedbe 2D-kod po vsem svetu. Med takšne šteje odločitev tajskega trgovskega podjetja 7-Eleven, ki upravlja z več kot 12.000 maloprodajnimi trgovinami, da opremi prodajne artikle, med katerimi je največ živil s krajšim rokom uporabe, z 2D-kodami. S tem je podjetje radikalno povečalo varnost ponudbe hitro pokvarljivih izdelkov in dvignilo raven potrošniške izkušnje. Vodstvo podjetja 7-Eleven se je odločilo za uporabo 2D-kod tipa DataMatrix, ki jih omogoča sistem standardov GS1, saj so v primerjavi z 2D-kodami tipa QR manjše in zasedejo na embalaži manj prostora. Slednje prispeva k izboljšanju poslovnih operacij in ustvarja kakovostnejšo potrošniško izkušnjo, kjer je možnost, da bi potrošnik kupil izdelek s pretečenim rokom, izjemno nizka.

Podatkovna aktualnost in točnost

Kako zelo pomembni so v novodobnih digitalnih časih zaupanja vredni, enostavno dostopni in kakovostni podatki, dokazuje pilotni projekt mednarodnega podjetja Johnson & Johnson na singapurskem trgu. Podjetje je začelo ponujati določene vrste zdravil, ki jih prepiše zdravnik z receptom, v embalaži brez priloženih navodil za uporabo in opis izdelka. Namesto tega so vsi ključni podatki o zdravilu dostopni prek 2D-kode tipa DataMatrix, ki vsebuje GS1 Digital Link. S skeniranjem kode in uporabo ustrezne aplikacije si uporabniki, tako pacienti kot zdravniki, ogledajo spletno stran z vsemi ključnimi informacijami o uporabi in lastnostih zdravila. Ekološka neoporečnost izdelka je višja, kar velja v podobni meri za točnost podatkov, ki so lahko le na tak način vedno aktualni in zlahka dosegljivi. Bojazen, da je listek z navodili izgubljen ali napačen, odpade!

Potrošniška izkušnja nove dobe

Podoben projekt so zagnale avstralske družbe Mildura Fruit Company, Citrus Australia in Agriculture Victoria na področju sledljivosti citrusov. Rešitev predstavlja 2D-koda tipa QR, ki omogoča sledljivost sadja od njegovega izvora do končnega potrošnika. Pridelovalci s tem ščitijo blagovno znamko, omogočajo učinkovitejše delo vsem deležnikom po preskrbovalni verigi, potrošnikom pa, da s preprostim skeniranjem kode QR preverijo pristnost sadja in prek mikro spletne strani pridobijo ključne podatke o tem, kje je bilo sadje vzgojeno. Dodati velja, da šteje pridelava citrusov z več kot 1300 velikimi plantažami med najmočnejše avstralske kmetijske sektorje, več kot polovica pridelanih citrusov pa se izvozi predvsem na območje azijsko-pacifiške regije. Zgolj družba Mildura Fruit Company, ki šteje med večje izvoznike citrusov, pošlje v tujino vsako leto okoli 80 tisoč ton tovrstnega sadja. To se ob odpremi iz skladišča označi po posameznih prodajnih enotah z unikatno kodo QR.

Kitajski eksperiment velikih razsežnosti

Zelo velik projekt na področju uvajanja 2D-kod je izvedla uprava kitajske province Zhejiang, ki je z GS1 in njegovo kitajsko izpostavo podpisala skupni projekt za uvedbo 2D-kod za kakovostnejšo regulacijo trga. Odločila se je, da bo milijone izdelkov, ki so naprodaj v 65-milijonski provinci, opremila z 2D-kodo. Pobudi se je v začetni fazi pridružilo več kot 7000 podjetij s področja proizvodnje hrane in 200 trgovin največje trgovske verige z blagom. Po trenutnih napovedih naj bi bilo okoli 80 odstotkov vseh živilskih izdelkov, ki jih izdelujejo v provinci Zhejiang, že opremljenih z embalažo, na kateri je poleg črtne kode natisnjena 2D-koda. Temu bo sledila tako imenovana tretja faza migracije iz enodimenzionalnih kod v dvodimenzionalne, ko bodo Kitajci do konca leta 2025 izboljševali programsko in strojno opremo sistemov POS za branje 2D-kod na ravni velikih samopostrežnih trgovin po vsej provinci. Tranzicija s črtnih kod na 2D-kode bo nato prešla s prehranskih izdelkov še na drugo trgovsko blago.

Evolucija na krilih tehnologije

Standardi se zdijo morda dolgočasni, a le do trenutka, ko spoznamo, da predstavljajo enega od ključnih gradnikov vseh omembe vrednih poslovnih procesov. Z njimi se srečujemo na vsakem koraku življenja, tudi če to nista trgovska ali logistična dejavnost. Standardi so hkrati podlaga marsikatere tehnologije, tehnologija pa del standardov, naj bo to umetna inteligenca, brezžična radijska identifikacija, internet stvari, aplikacije NFC ali 2D-kode, ki prinašajo nedvomno informacijsko evolucijo s prizvokom revolucije.

Za več informacij o standardih GS1 obiščite spletno stran GS1 Slovenija.

Več o dvodimenzionalnih kodah in drugih novostih si lahko preberite tudi v naši nedavno izdani reviji Novice 23.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
črtna koda

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS1 Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri GS1 Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS1 Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več