12.09.2012 11:15
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

17 koristnih Web 2.0 aplikacij za učence in študente

Na spletu lahko najdemo številne aplikacije, ki vam bodo pomagale pri učenju.
Na spletu lahko najdemo številne aplikacije, ki vam bodo pomagale pri učenju.

Spletna Web 2.0 aplikacije v zadnjih letih vse bolj prodirajo tudi na področje izobraževanja. Z začetkom novega šolskega leta in skorajšnjega pričetka novega študijskega leta smo se odločili raziskati nekatere najbolj priljubljena izobraževalna orodja in vam jih na kratko predstaviti. Prepričani smo, da bo večina naših bralcev vsaj delno prepoznala najbolj priljubljena Web 2.0 orodja, hkrati pa vam bomo v članki predstavili tudi nekatera manj znana orodja, ki pa so lahko odlična priložnost za kakovostnejše učenje ali študij.


Fotografija

Aviary (goo.gl/ueoEC) – Komplet spletnih aplikacij, ki predstavlja zbirko brezplačnih multimedijskih aplikacij za urejanje slik, z možnostmi kot so označevanje fotografij, napredno urejanje fotografij, barv, foto učinkov, vektorsko risanje in urejanje ter ustvarjanje glasbe. Aplikacija Aviary je prav tako združliva z mobilnimi napravami (iOS, Android, WP7), prav tako pa so uporabniku na voljo aplikacije za Facebook ter dodatka za Firefox in Chrome.

ImageSpark (goo.gl/Dzynu) – ustvarjalno orodje, ki vam pomagalo pri zbiranju, odkrivanju, skupni rabi, označevanju in pretvorbi fotografij. Omogočeno je nalaganje in ustvarjanje fotografskih albumov, ki jih lahko delite s prijatelji, prav tako pa lahko glede na ključne besede iščete fotografije ostalih uporabnikov. Različna orodja znotraj programa vam bodo omogočila enostavno urejanje fotografij in dodajanje posebnih vizualnih efektov.

FixPicture (goo.gl/1fOdb) je spletna storitev, ki se lahko koristi za pretvorbo slik. Postopek je povsem preprost. Izberete fotografijo, določite vrsto formata in kakovost ter pretvorjeno fotografijo shranite na vaš računalnik. Podprtih je večina priljubljenih slikovnih formatov (več kot 400), medtem ko lahko kakovost fotografije določite povsem sami.

Rsizr (goo.gl/vuJeU) je Flash aplikacija, ki vam poleg pretvorbe v različne slikovne formate prav tako omogoča enostavno obrezovanje slik. Poleg tega boste lahko s pomočjo tega orodja fotografije tudi povečali ali zmanjšali s pomočjo tako imenovanega »seam carving« algoritma, ki bo nekatere dele fotografij pustil povsem nedotaknjene.

Infografika, Timeline in diagrami

Infogram (goo.gl/2MjbL) – precej enostavno orodje za ustvarjanje infografik, ki jih je nato mogoče deliti preko povezave ali integrirati v določeno spletno stran. Izbor grafičnih predlog pri tem narašča iz dneva v dan in če je verjeti Infogramu, bodo kmalu na voljo že nove. Prijava v storitev je mogoče izključno preko elektronske pošte ali uporabniških računov Facebooka ali Twitterja.

Easel.ly (goo.gl/j5nLj) je eno izmed najlažjih orodij za izdelavo infografik. Uporabnik mora zgolj izbrati določeno temo, vnesti potrebne podatke in infografika je končana. Easel.ly je trenutno v beta fazi razvoja, uporabnik pa lahko išče med več kot 26.000 ustvarjenih grafik.

TimeGlider (goo.gl/14Kbc) – interaktivna timeline aplikacija. Čeprav je brezplačna različica omejena na 3 časovnice s po 16 fotografijami, bo to več kot dovolj za povprečnega študenta. Za napredni različici bo potrebno odšteti 5 oziroma 20 dolarjev mesečno. Na interaktivni časovnici lahko objavljate različne dogodke, dodajate fotografije in še mnogo več.

Gliffy (goo.gl/Twsl4) –je orodje, ki omogoča preprosto ustvarjanje, skupno rabo in sodelovanje na široki paleti diagramov. Spletna aplikacije je povsem neodvisna od računalniške platforme, bogat uporabniški vmesnik pa omogoča povsem enostavno delo.


Ankete in glasovanja

JotForm (goo.gl/nKHTQ) je ena izmed najbolj priljubljenih storitev za ustvarjanje anket. Storitev je v stalnem razvoju, najnovejša različica pa uporabnikom omogoča ustvarjanje anket, ki vključujejo grafikone in mreže. JotForm ponuja več kot 40 različnih vrst vzorcev in veliko ostalih različnih funkcionalnosti.

KviqPoll (goo.gl/Ew00J) je precej enostavna aplikacija za različna glasovanja. S pomočjo tega spletnega orodja lahko ustvarite želeno anketo in jo preko elektronske pošte ali družbenih omrežji delite z ostalimi uporabniki. Storitev je optimizirana tako za mobilne naprave kot namizne računalnike, tako da bo povsem uporabna bodisi na malem ali velikem zaslonu. Registracija za uporabo storitve ni potrebna, vsako glasovanje pa lahko poteka 3 ali 7 dni. Rezultati bodo uporabniku na voljo še sedem dni po koncu glasovanja, na kar se določena anketa zbriše za vedno.


Interaktivne predstavitve

Prezi (goo.gl/0XKmX) – oblačno naravnana programska oprema za različne prezentacije, ki odpira popolnoma nov prostor med dokumenti in prosojnicami. Povečana površina za različne ideje bo povsem nekaj novega. Rezultat bo vizualno impresivna predstavitev, ki bo občinstvo prevzela od začetka do konca.

Glogster (goo.gl/pLZuI) – vodilna svetovna izobraževalna platforma za ustvarjalno izražanje znanja in veščina znotraj učilnic ali izven njih. Učiteljem in učencem ponuja tehnologijo za ustvarjanje spletnih multimedijskih plakatov s tekstom, fotografijami, videom, grafiko, zvokom itd.

Učenje in shranjevanje vebine

GeoGebra (goo.gl/ZR3rh) je brezplačna, večplatformska programska oprema za učenje matematike. Ta omogoča učenje različnih ravni matematike: geometrije, algebre, grafologije, statistike itd. Vse skupaj je zavito v enostaven in priročen uporabniški vmesnik.

Diigo (goo.gl/rt6U8) – priročen dodatek za vaš brskalnik, ki bo podkrepil vaše splošno znanje in povečal vašo produktivnost. Možnosti so praktično neomejene, zato vam svetujemo, da ga čim prej preizkusite.

Delicious (goo.gl/MouSh) – spletna storitev za zbiranje in predstavitev stvari, ki jih imate radi in uporabljate na spletu. Brskate lahko tudi po zbirkah in povezavah drugih uporabnikov.


Prijavi napako v članku