Računalništvo, telefonija
02.04.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

14 dni za vračilo izdelka

Na spletu ste kupili izdelek, ki pa je bil daleč od tega, kar je bilo obljubljeno ali pa vam ne ustreza. Vrnili ste ga nazaj v roku 14 dni, vendar vam prodajalec ne želi vrniti denarja.
14 dni za vračilo izdelka
14 dni za vračilo izdelka

Kampanjo »Imaš prav«, ki potrošnike seznanja s pravicami, ki jih imajo v Evropski uniji, je zasnoval Generalni direktorat za pravosodje in potrošnike v Evropski komisiji in poteka v 10 izbranih članicah državah EU, tudi v Sloveniji.

Ena izmed pravic, ki so jo v sklopu kampanje predstavili je tudi pravica do vračila nakupa blaga v 14 dneh. Kakšne pravice ima torej potrošnik?

V primeru nakupa blaga preko spleta gre za pogodbo sklenjeno na daljavo, kar pomeni, da ima potrošnik pravico, da v 14 dneh odstopi od pogodbe in mu ni potrebno navesti razloga za svojo odločitev. To je prav posebna zakonska ureditev, ki potrošniku omogoči, da o svoji odločitvi premisli in v primeru, da bi bila ta prenagljena, odločitev lahko spremeni in odstopi od pogodbe.

Če se potrošnik odloči uveljaviti to pravico, mu mora podjetje najpozneje v 14 dneh po prejemu obvestila, da odstopa od pogodbe, vrniti vsa prejeta plačila. Potrošnik krije samo stroške vračila izdelka, razen v primeru če te stroške krije podjetje.

Potrošnik prejme denar v obliki takšnega plačilnega sredstva, kot ga je uporabil, razen če potrošnik izrecno zahteva drugo plačilno sredstvo, in če potrošnik s tem nima dodatnih stroškov.

Obstajajo pa seveda tudi izjeme, ki jih ne mogoče vrniti: hrana, knjige, programska oprema in izdelki za osebno nego. Prav tako ni dovoljeno, da si izposodite določen kos oblačila preko spleta in ga nato vrnete.

In za konec še opozorilo: podjetje lahko vračlo prejetih plačil zadrži do prevzema vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne predloži dokazila, da je blago poslal nazaj. Razen v primeru, če podjetje samo prevzame vrnjeno blago.

https://europa.eu/youreuright/home_sl

#yourEUright

@evropska_komisija

#zvezapotrosnikovslovenije

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Agencija odmev damijan nacevski s.p
Za več informacij so vam na voljo pri Agencija odmev damijan nacevski s.p
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Agencija odmev damijan nacevski s.p? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

COALA d.o.o.

Cesta v Rošpoh 22a, 2351 Kamnica, Tel: 02 624 50 10
Podjetje Coala d.o.o. je ustanovila skupina strokovnjakov s področja računalništva in informatike leta 1991. Danes jih odlikuje 30 let bogatih izkušenj na področju prodaje in ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več