Računalništvo, telefonija
18.04.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

10 učinkov, s katerimi TikTok spreminja svet

10 učinkov, s katerimi TikTok spreminja svet
10 učinkov, s katerimi TikTok spreminja svet

TikTok je od izida leta 2016 postal pravi kulturni fenomen. Trenutno ga uvrščamo ob bok takšnih velikanov, kot so Facebook, Instagram in Snapchat. Pa vendarle, kako TikTok vpliva na naša življenja in svet, v katerem živimo? Ali TikTok predstavlja grožnjo za našo varnost? Kako se je na prihod TikTok-a odzvala Kitajska? Vse to in še več v spodnjem članku, kjer raziskujemo 10 načinov, kako TikTok vpliva na naša življenja in spreminja svet, kot ga poznamo danes.

10. Glasbena industrija

Kot verjetno veste, je glasbena industrija povsem drugačna od tiste, ki smo jo poznali pred pojavom interneta, storitev, kot je Spotify in vse več glasbenega piratstva. Lahko bi rekli, da glasbeniki samo čakajo, kdaj bo sledil novi pretres industrije, ki je tokrat prišel v obliki TikTok-a. Platforma je zadela terno, ko je združila na eni strani lastnosti družbenega omrežja, ter na drugi strani t. i. glasbeni “leapfrogging”. Eden tistih, ki je novo platformo najbolje izkoristil, je LiL Nas X, s svojim hitom iz leta 2019 “Old Town Road”, ki je ravno zaradi TikTok-a postal mega hit. Seveda pa so tukaj še številni drugi glasbeniki, ki so začeli ustvarjati glasbo posebej za namene uporabe na TikTok-u.

9. Cenzura

Tisti, ki uporabljate TikTok, verjetno veste, da to še zdaleč ni klasično družbeno omrežje, temveč je popolnoma obnorel ZDA, počasi prihaja tudi v Evropo in predvsem na Kitajsko. Tam pa so pravila glede ustvarjanja vsebin nekoliko drugačna kajne? Časnik The Guardian je tako že objavil članek, v katerem opisuje, kako Kitajska cenzurira vsebino, s katero se oblast ne strinja. TikTok je sicer zavrnil te očitke, kljub temu pa smo lahko prepričani, da bo TikTok, tako kot nekatera druga družbena omrežja, požel precej zanimanja s strani tistih, ki imajo moč in tistih, ki bodo to še iskali.

8. Nacionalna varnost

TikTok trenutno zaseda drugo mesto med najbolj pogosto prenešenimi aplikacijami, takoj za WhatsApp-om. Masovna popularnost pa tvega svoj davek in tako je aplikacijo pod drobnogled vzela ameriška vlada. Delno zaradi zgoranje točke, delno pa zaradi zahtev po podatkih s strani Kitajske. Senatorja iz ZDA sta TikTok obtožila sodelovanja s kitajsko komunistično partijo. TikTok spet zanika obtožbe, ZDA pa so kljub temu pripravile različne scenarije, če se izkaže, da je njihva nacionalna varnost resnično v težavah. Po podatkih Inštituta Brookings je najbolj črn scenarij, da Komite za tuje investicije v ZDA, zahteva ločitev aplikacije od predhodnika musical.ly.

7. Grožnja Facebooku

O Facebooku ne bomo izgubljali besed, kajti to družbeno omrežje je globoko zasidrano v nas vseh, tudi če ga ne uporabljamo. Kljub mnogim škandalom, s katerimi se Zuckerbergov Facebook sooča na letni ravni, pa je po njegovem mnenju prava grožnja za demokracijo ravno TikTok. Zakaj takšne Zuckerbergove obtožbe? Leta 2016 je namreč ravno on želel še dodatno prodreti na kitajski trg, saj je nameraval kupiti musical.ly. Da bi naredil močan vtis, se je naučil celo mandarinščine. Pa je TikTok resnično lahko grožnja Facebooku.

6. Aktivizem

Dokaj logično je, da se generacija Z odloča za uporabo družbenih omrežij, ki so polne aktivistične vsebine, ki radikalizira današnjo mladino – v pozitivnem smislu in tudi negativnem. Na primer, 16-letna uporabnica TikToka je uporabila družbeno omrežje za uspešno organizacijo protesta mladih, ki se niso strinjali s stanjem plač učiteljev. Poleg raznih vsebin, ki se dotikajo pravic istospolnih, je TikTok močno orožje v boju za klimatske spremembe. Kljub vsemu pa nima ves aktivizem pozitivnih rezultatov.

5. Propaganda

Tako kot lahko TikTok nudi platformo za pozitivni aktivizem, jo obenem nudi tudi za negativni aktivizem – tukaj mislimo predvsem na ISIS. Pripadniki Islamske države so že nekaj časa domači na Youtubu, Twitterju in Facebooku, zdaj pa ciljajo še na TikTok. Platofmo, tako kot ostale, uporabljajo za širjenje svojih aktivnosti in rekrutiranje. K temu jim pripomorejo nekatere sicer zabavne lastnosti TikTok-a, kot so navidezna resničnost in ostale. TikTok pa ni priljubljen zgolj med pripradniki Islamske države, temveč ga uporabljajo tudi nekatere druge ekstremistične skupine.

4. Uničevanje življenj v Indiji

Najbolj pogosto vse novosti na področju tehnologije takoj raziskujemo v ZDA, kajti od tam resnici na ljubo prihaja največ inovacij. Nikakor pa ne smemo pozabiti na ostale dele sveta, recimo Indijo, ki je za Kitajsko druga po vrsti z največ uporabniki interneta na svetu. TikTok v Indiji beleži 200 milijonov uporabnikov, vendar je aplikacija na tej poti imela kar nekaj velikih ovir. Najprej seveda oblasti niso bile najbolj navdušene nad idejo aplikacije, kajti bali so se, da bi prišlo do nekontroliranega širjenja neprimernih vsebin. Zato so aplikacijo v aprilu lani za nekaj dni celo prepovedali. TikTok je nato hitro pridobil ogromno bazo uporabnikov, med njimi pa so bili tudi policist, ki je zdaj v zaporu, ker je na TikTok objavil svoj ples pred zaporniki, potem dva varnostnika, ki sta plesala v času varovanja VIP gostov itd. Da ne omenjamo skrbi glede vdorov v zasebnost itd.

3. Novi “zvezdniki”

Vedno znova lahko spremljamo, kako hitro nekdo postane “zvezdnik, influencer, vplivnež”, ali karkoli četrtega. Zakaj? Zaradi družbenih omrežij. Tudi TikTok ni nobena izjema in platforma je že dala nekaj novih “zvezdnikov”, za katere po vsej verjetnosti tisti stari 30, ali morda celo 23, še nikoli niso slišali. Morda bi mislili, da je svet že tako nasičen, da je zdaj toliko težje postati pomemben kajne? To v primeru TikTok-a ne drži. Med trenutno največjimi zvezdniki TikTok-a najdemo imena, kot so Loren Gray, Baby Ariel in Riyaz Aly.

2. Novi poslovni modeli

Ko govorimo o poslovanju s Kitajsko, enostavno moramo upoštevati tamkajšnja pravila, kajti v nasprotnem primeru nimamo nobene možnosti, da bi prišli do želenega rezultata. Tega se Bytedance dobro zaveda, saj je temu primerno prilagodil svoj poslovni model s TikTok-om na Kitajskem. Aplikacijo so izpeljali iz kitajske verzije Douyin, kar jim je omogočilo, da dobro poslujejo tako na Kitajskem, kot izven nje.

1. Milenijci in generacija Z

O definicijah teh dveh skupin obstaja precej nasprotujočih si mnenj – načeloma naj bi milenijci bili rojeni pred letom 1997 in generacija Z od leta 1998 naprej. Ustanovitelji TikTok-a so načrtno ciljali generacijo Z, s čimer je TikTok postal prvo družbeno omrežje, ki resnično nišno cilja to skupin ljudi.


Prijavi napako v članku