Računalništvo, telefonija
09.10.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

10 najpomembnejših trendov na področju digitalne transformacije v letu 2020 (1. de)

10 najpomembnejših trendov na področju digitalne transformacije v letu 2020 (1. de)
10 najpomembnejših trendov na področju digitalne transformacije v letu 2020 (1. de)

V zadnjih nekaj letih se zdi, da se diskusija na področju digitalne transformacije vseskozi giblje okrog enih in istih stvar: računalništvo v oblaku, internet stvari, navidezna resničnost … Lahko bi celo rekli, da gre za premikanje istih stolov po isti, stari sobi. Kakorkoli že, leto 2020 bo drugačno. Kljub temu, da bodo jedro dogajanja še vedno sestavljale do zdaj najbolj izpostavljene tehnologije, bo leta 2020 digitalna transformacija vključevala kar nekaj svežih tehnologij, ki bodo prevetrile industrije sveta. Med njimi bodo 5G tehnologija, umetna inteligenca, napredna analitika ter nekaj dodatnih presenečenj. Pa si torej poglejmo, kateri so najpomembnejši trendi na področju digitalne transformacije v letu 2020.


5G za vse

Leto 2020 bo leto 5G tehnologije. Največja imena telekomunikacijske tehnologije, kot so Qualcomm, AT&T, Verizon, Nokia, Ericsson in Huawei bodo poskrbela, da razvoj 5G tehnologije ostane v zastavljenih smernicah, največji proizvajalci Androidov pa že izdajajo 5G telefone. Torej, leto 2020 bo za 5G tehnologijo odločujoče vplivalo na nadaljnji razvoj. Poleg tega, da se lahko vsi postopoma nadejamo hitrejših omrežij in bolj zanesljivih mobilnih omrežij, lahko pričakujemo napredni razvoj pametnih vozil, mest, gradnje in doprinos na področju interneta stvari. Povedano z drugimi besedami, 5G tehnologija ne cilja samo na pametne telefone. Praktično vse industrije, s katerimi se srečujejo na dnevni ravni, bodo deležne sprememb – na boljše.


Hitrejši Wi-Fi za hitrejši svet

Kljub temu, da sta Wi-Fi 6 in 5G popolnoma različni tehnologiji, obe prinašata večje hitrosti procesiranja in brezžične obdelave podatkov. Tudi Wi-Fi 6 prihaja v letu 2020. Ko bomo obe tehnologiji združili, bomo dobili vrhunsko »end-to-end« kombinacijo ultra hitre povezljivosti doma, v službi in povsod drugod. Pričakujemo lahko do 3-krat hitrejše prenose podatkov, kot smo jih navajeni danes, vendar to še niti ni najboljše merilo prave vrednosti novega standarda. Prava vrednost Wi-Fi 6 tehnologije je zmožnost povezati veliko več naprav, kot je to zmožna Wi-Fi 5 tehnologija. To je pomembno iz dveh glavnih razlogov: prvi je ta, da bo število povezanih naprav na povprečno Wi-Fi omrežje v prihodnosti iz današnjih 10 naraslo na 50, kar seveda pomeni potrebo po večji hitrosti povezave, večji učinkovitosti in pametnejših Wi-Fi kapacitetah. Drugi razlog pa je, da se kvaliteta in količina podatkov, ki jih konzumiramo preko Wi-Fi povezav, povečujeta. Wi-Fi 5 enostavno ne more procesirati takšne količine. V letu 2020 bi naj Wi-Fi 6 odpravil te težave.


Analitiki so konkurenčna prednost

Podjetja, ki še vedno ne investirajo v analitiko in o tem ne razmišljajo za naslednje leto, verjetno v letu 2021 ne bodo uspela preživeti. Enostavno obstaja preveč vrednih podatkov o strankah, ki se jih da analizirati, procesirati in spremeniti v nekaj koristnega, da se podjetja ne bi lotila moderne, napredne analitike. Dandanes preprosto ni dovolj, da se zanašamo na grobe ocene, šesti čut, ali kaj podobnega. Najnaprednejša podjetja se poslužujejo odličnih analitičnih orodij, s katerimi dosegajo dobre rezultate in prehitevajo konkurenco na različnih pasovih. Dejstvo je, da analitika pomaga podjetju identificirati probleme in ponuditi potencialne rešitve. Vse našteto so razlogi, da analitika postaja ključni delo poslovanja podjetij po vsem svetu.


Umetna inteligenca in strojno učenje postajata ključna faktorja za kvalitetno podatkovno analitiko

Če ima podjetje namen investirati v analitiko, mora istočasno investirati v umetno inteligenco in strojno učenje. Samo tako lahko kvalitetno procesira ogromne količine podatkov, s katerimi želi ustvari neko dodano vrednost. Vrednost umetne inteligence in strojnega učenja za podatkovno analitiko lahko izmerimo v treh ločenih dejavnikih: hitrost, obseg in prikladnost. Hitrost in obseg igrata najpomembnejšo vlogo pri avtomatiziranju analize masovnih podatkov napram človeški analizi. Zahvaljujoč se umetni inteligenci in strojnemu učenju lahko sedaj zelo kompleksne podatke analiziramo v nekaj sekundah, kar še kakšni dve leti nazaj ni bilo možno. To ni zaradi tega, ker so računalniki postali boljši in hitrejši, temveč zato, ker sta umetna inteligenca in strojno učenje postali zelo napredni pri analizi podatkov, prav tako pa se je povečal potencialni obseg analitike, in sicer s prihodom oblačnega računalništva. Kar pa se tiče prikladnosti, lahko vidimo, da nova orodja, ki vsebujejo umetno inteligenco in strojno učenje, postajajo bolj intuitivna, enostavna za uporabo in bolj zanesljiva. Dotična orodja so razvita na visoki ravni že letos, v letu 2020 pa pričakujemo še dodatno izboljšanje hitrosti in učinkovitosti delovanja.


Tehnologija veriženja blokov se premika preko meja kriptovalut

Lansko leto so številni strokovnjaki napovedovali, da je tehnologija veriženja blokov precenjena in da bo v letošnjem letu prišlo do konca. Kljub temu se je situacija obrnila v drugo smer in napovedi za leto 2020 kažejo, da bi lahko končno dobili zares pomembno implikacijo uporabe dotične tehnologije – ki sega čez meje kriptodenarja. Izpostaviti velja primer demokratizacije “blockchain” tehnologije s strani Amazon Web Services programa/platforme, ki pa ni edina tovrstna storitev. Številni drugi globalni tehnološki akterji se ukvarjajo s tem področjem, med drugim tudi Samsung, Microsoft, IBM in Alibaba na Kitajskem. Najbolj pozitivna novica je, da vse pogosteje srečujejo primere rabe tehnologije veriženja blokov, ki segajo čez meje plačilnih sistemov in kriptovalut. Samo poglejmo, kako bo “blockhain” spreminjal področje varnosti hrane, intelektualne lastnine, nepremičnin? 2020 bi lahko bilo leto, ko bo tehnologija veriženja blokov doživela novo fazo rasti.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več