Slika, tv, avdio
Fotoaparati in kamere
15.06.2023 17:45

Deli z drugimi:

Share

Zvrhan koš potrpljenja za popolno fotografijo

Snemanje narave in ulična fotografija imata skupni točki. Težnjo po pristnosti in potrpljenje, saj lahko preteče veliko časa, predno se vam pred očmi razkrije popoln prizor.

Narava ima svoje zakonitosti. Ko najdete popoln kotiček z neprecenljivim pogledom, lahko preteče več let, predno se poklopi še ostalo. Svetloba, oblaki, letni čas in še kaj. Še težje je posneti živali. Niso manekeni, ki bi pozirali pred objektivom in bili medtem neskončno potrpežljivi. Fotograf je tisti, ki se jim mora previdno približati, pridobiti njihovo zaupanje in obenem skrbeti še za popolne svetlobne pogoje in kompozicijo.

Na prvi pogled je ulična fotografija diametralno nasprotna potepanju po divjini. Mar res? Ne nazadnje za mesta radi pravimo, da so urbane džungle. Ravno tako je pomembna pristnost. Če prosite ljudi, kam naj se postavijo in kaj naj počnejo, potem ste jo izgubili. To ni več ulična, temveč običajna fotografija. Najbolje je, da se subjekti sploh ne zavedajo, kdaj so v središču pozornosti. Fotograf se lahko dela loti na dva načina. Kot morski pes kroži po mestu in išče popolni prizor ali pa najde popoln kotiček in potem potrpežljivo kot »lovec« preži, da se vse poklopi. Prizor, kompozicije in svetloba. V tem zadnjem je ulična fotografija podobna fotografiranju narave.

https://files.ecetera.si/Nikon/2023/RN_7/5.PNG

Oba fotografska načina sta zelo zahtevna, zato se večina z njima ukvarja iz ljubezni in v prostem času. Zahtevata telesno pripravljenost, sploh med pohodi po divjini, čeprav zna biti utrudljiva tudi hoja po svetovnih metropolah, in zvrhan koš izkušenj. Seveda je ravno tako pomembna oprema. A vsaj na začetku profesionalni fotografi predlagajo, da izkoristite obstoječ fotoaparat ali celo telefon, ter začnete. Šele ko napredujete in vas omejitve začnejo motiti, je čas za novo opremo. Takrat velja razmisliti o kakovostnih izdelkih, ki bodo hkrati rasli z vami. Kot so fotoaparati družine Nikon Z, ki s fotografskimi tipali, procesorji in brezzrcalno zasnovo predstavljajo vrh digitalne fotografije. Zraven sodijo objektivi. Natančneje široka ponudba izdelkov Nikkor Z zadosti vsem potrebam. V njej boste našli širokokotne objektive, ki pridejo prav med fotografiranjem arhitekture ali panoram, pa do svetlobno močnih teleobjektivov z veliko povečavo, ki se nepogrešljivi, ko morate žival ali mestno podrobnost posneti od daleč in obenem želite, da je fotografija popolna.

https://files.ecetera.si/Nikon/2023/RN_7/9.PNG

Na uradnem kanalu Youtube Nikon Europe ljubiteljski in profesionalni fotografi najdete uporabne informacije o fotografski opremi podjetja Nikon in nasvete, s katerimi boste fotografske veščine in znanje dvignili na višjo raven. Posebej zanimiva je nova serija izrednih videov Nikon Sessions, v katerih Ricci Cher iz Nikonove šole v pogovoru z gosti razkriva, kaj je lepega v fotografiji in praktično celotnem procesu ustvarjanja »slike«. Prvo sezono sestavlja šest epizod, v katerih najboljši fotografi, učitelji fotografiranja in strokovnjaki podjetja Nikon v zabavni in poglobljeni razpravi odkrivajo tančice skrivnosti vedno druge tematike. Od fotografiranja glasbenikov in glasbenih dogodkov, urbane in ulične fotografije ter portretov, do tehnoloških novosti in praktične umetnosti montaže fotografij.

Vabimo vas k ogledu, saj boste med drugim odkrivali napotke in nasvete, ki vam jih lahko ponudijo samo strokovnjaki in ustvarjalci z večletnimi izkušnjami. Nikar pa ne pozabite preveriti še drugih prispevkov na kanalu Nikon Europe, ki vam bodo razkrili večini tistega, kar ste vedno hoteli vedeti o fotografiji, a niste vedeli, koga bi vprašali.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več