Telefoni
06.07.2017 21:45
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki razvili telefon, ki deluje brez baterije

Mobilnih telefonov kmalu morda ne bo potrebno več polniti.
Mobilnih telefonov kmalu morda ne bo potrebno več polniti.

Uporabniki mobilnih telefonov dobro vemo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže en dan. Zaradi tega telefone polnimo že na vsakem koraku, kar pa seveda ni vedno izvedljivo in bolj kot ne povzroča kar precej stresa. Zaradi tega so raziskovalci ameriške univerze Washington razvili poseben telefon, ki lahko deluje tudi brez baterije, saj energijo potrebno za delovanje črpa kar neposredno iz svoje okolice.

Nadvse zanimivi mobilni telefon pri delovanju porabi komajda nekaj mikrovatov električne moči, zato za delovanje energijo črpa neposredno iz radijskih valov, ki se nahajajo v njegovi neposredni bližini. Naprava dejansko uporablja analogni način komunikacije, podobno vohunski opremi iz časa hladne vojne. Za opravljanje pogovorov uporabnik natipka želeno telefonsko številko na kapacitivnih tipkah, pri čemer se povezava, vsaj zaenkrat, vzpostavi preko spletne klepetalnice Skpye. Uporabnik prejme odgovor klicanega preko slušalk, za pogovor pa mora uporabnik predhodno pritisniti tipko. Čeprav kakovost pogovora ni najboljša, je obojestranska komunikacija z novostjo mogoča.

Prvi prototip mobilnega telefona brez baterije je zelo preprost, ekipa raziskovalcev washingtonske univerze pa že razmišlja o možnosti, da bi ga opremila z nizkoenergetskim elektronskim zaslonom. S tem bi mobilni telefon dejansko dobil možnost pošiljanja karatih sporočil SMS, kar bi ga že naredilo zanimivega za trg.


Prijavi napako v članku