Strojna oprema
16.02.2009 06:18
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Žična povezava je preteklost

Podatkovni priključek USB je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih priključkov, namenjenih žičnemu povezovanju, saj je z njim opremljenih že več kot dve milijardi naprav. Kljub temu tovrstno povezovanje v zadnjem času nekoliko izgublja v primerjavi z brezžičnimi rešitvami, kar gre pripisati predvsem nadležnemu kablovju.

Da priljubljena povezava ne bi prehitro potonila v pozabo, je podjetje Samsung pripravilo cenovno ugodno integrirano vezje velikosti 8 x 8 milimetrov, ki je polno združljivo s standardom UWB organizacije WiMedia Alliance. Novinec omogoča brezžične prenose podatkov s hitrostjo so 120 megabitov na sekundo v radiju treh metrov. Za varovanje digitalnih vsebin skrbi 128-bitni šifrirni algoritem AES.

S čipovjem za brezžični USB, ki naj ne bi bistveno vplivalo na podražitev računalniških naprav, bodo inženirji podjetja Samsung najprej opremili pomnilniške kartice SD in MMC ter podatkovne ključke USB. Hitrejša različica novinca, ki bo omogočala prenose podatkov s hitrostjo do 480 megabitov na sekundo v radiju treh metrov, pa bo na voljo proti koncu poletja. Ta bo kakopak namenjena prenosnim računalnikom in zunanjim trdim diskom.


Prav kmalu se bomo lahko znebili nadležnega kablovja!

Prijavi napako v članku