Računalništvo, telefonija
15.12.2020 16:00

Deli z drugimi:

Share

Ženske v EU na področju IKT manj zastopane od moških

Ženske v EU na področju IKT manj zastopane od moških
Ženske v EU na področju IKT manj zastopane od moških

Evropska komisija je objavila poročilo “2020 Women in Digital Scoreboard”, ki kaže na to, da so ženske v Evropi precej manj prisotne na delovnih mestih v IKT, prav tako pa imajo na dotičnem področju manj razvita znanja in veščine v primerjavi z moškimi.

Ženske so v zadnjih letih močno pripomogle k napredku digitalne tehnologije – od računalniških algoritmov do programiranja. Kljub temu pa imajo v primerjavi z moškimi še vedno manj specialističnih digitalnih znanj. Zgolj na področju osnovnih digitalnih veščin se je spolni razkorak med letoma 2015 in 2019 zmanjšal, in sicer iz 10,5 % na 7,7 %.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za konkurenco: “Ženski doprinos k evropski digitalni ekonomiji je velik. Naše poročilo kaže, da je zgolj 18 % vseh strokovnjakov na področju IKT v EU ženske. To pomeni, da moramo narediti še več, da omogočimo ženskam, da dobijo priložnost na področju IKT“.

Želimo si, da evropska digitalna ekomonija nudi priložnosti vsem, ne glede na spol. Za to, da bi lahko v celoti zapopadli digitalno tranzicijo, mora naša industrija odpreti vrata potencialu, ki ga imajo ženske. V programu “Digital Europe Programme” si bomo prizadevali, da bodo ženske deležne večje pozornosti na področju pridobivanja digitalnih veščin. To velja za vso EU, poleg tega pa bomo digitalizaciji namenili vsaj 20 % sredstev v skladu “Recovery and Resilience Fund”,” je dodal Thierry Breton, evropski komisar za notranje trge.

Finska, Danska, Švedska in Nizozemska najbolj aktivne

Novi podatki Evropske komisije kažejo, da so med najbolj aktivnimi državami na področju digitalne ekonomije Danska, Švedska, Finska in Nizozemska. Po drugi strani pa so ženske najmanj zastopane v Bulgariji, Romuniji, Grčiji in Italiji. Tukaj govorimo o različniih aspektih vključevanja v digitalizacijo. Tako na strani zaposlitve, kot tudi uporabe interneta in ostalih digitalnih veščin.

Evropska komisija bo naslovila zgoraj predstavljeno problematiko v prihajajočem pet-letnem akcijskem načrtu, ki je predstavljen v agendi European Skills Agenda.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več