Operacijski sistemi
06.04.2024 06:39
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko bo treba odšteti za dodatno podporo za Windows 10?

Microsoft bo 14. oktobra 2025 ukinil podporo za operacijski sistem Windows 10. Če boste želeli še naprej varno uporabljati operacijski sistem, boste morali plačati letno nadomestilo. Microsoft bo uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 ponudil razširjene varnostne posodobitve (ESU), pri čemer se cena za prvo leto začne pri 61 ameriških dolarjih (USD).

Možnost dodatnih varnostnih posodobitev bo potrošnikom prvič v zgodovini ponujena prav z operacijskim sistemom Windows 10. Podjetja in potrošniki bodo morali kupiti licenco ESU za vsako napravo s sistemom Windows 10, ki jo nameravajo uporabljati tudi po izteku podpore prihodnje leto.

Za podjetja bo prvo leto cena 61 USD, nato se bo v drugem letu podvojila na 122 USD, v tretjem letu pa na 244 USD. Če v program ESU vstopite v drugem letu, boste morali plačati tudi za prvo leto, saj se stroški kumulirajo.

Microsoft je na svojem blogu Windows IT Pro Blog posodobil objavo z opombo, da navedene cene veljajo samo za komercialne organizacije in da bodo podrobnosti o cenah za potrošnike “objavljene pozneje”.

Microsoft običajno ponuja naročnine na razširjene varnostne posodobitve le organizacijam, ki morajo še naprej uporabljati starejše različice sistema Windows. Tokrat je drugače, saj je skoraj devet let po izidu sistema Windows 10 tudi veliko zasebnih uporabnikov še vedno ostalo na tem sistemu.

Microsoft seveda želi, da potrošniki namesto tega preidejo na sistem Windows 11. Več milijonov uporabnikov pa zaradi strožjih zahtev glede strojne opreme in Microsoftovih varnostnih ukrepov v zvezi z najnovejšim operacijskim sistemom svojih računalnikov ne more uradno nadgraditi na Windows 11. Operacijski sistem Windows 11 je namreč podprt le na procesorjih, izdanih od leta 2018 naprej, in na napravah, ki podpirajo varnostne čipe TPM.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,