Računalništvo, telefonija
29.08.2011 15:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Žarnice z močjo 60 vatov lahko kupite le še ta mesec

Prisegate na klasične žarnice ali varčne sijalke?
Prisegate na klasične žarnice ali varčne sijalke?

Če prisegate na žarnice z žarilno nitko moči 60 vatov, imate na voljo le še nekaj dni, da si jih kupite na zalogo. V septembru jih trgovine namreč ne bodo smele več prodajati. Tu je posledica direktive o postopni prepovedi navadnih žarnic, ki jo je Evropska komisija sprejela na začetku leta 2009. To je bil dejansko povod, da so evropska gospodinjstva pričela navadne žarnice, ki so v rabi že več kot 130 let, zamenjevati z učinkovitejšimi viri svetlobe, kot so varčne, halogenske ali LED.

Do konca letošnjega leta bomo lahko kupili le še žarnice z žarilno nitko, ki imajo moč manjšo od 60 vatov. V letu 2012 bo omejitev prodaje še strožja. Trgovci bodo namreč od septembra 2012 naprej lahko prodajali le še navadne žarnice do vključno moči 25 vatov. Po izračunih Evropske komisija naj bi povprečno gospodinjstvo v Uniji z zamenjavo navadnih žarnic za varčnejše za elektriko privarčevalo okoli 50 evrov letno. Kupovanje navadnih žarnic zato ni ravno smotrna zamisel.

Direktiva o postopni prepovedi navadnih žarnic ni pripomogla le k prihranku zaradi manjše porabe električne energije ampak tudi k čistejšemu okolju. Še več. Po izračunanih Evropske komisije naj bi s prehodom na varčnejše vire svetlobe do leta 2020 na ravni Evropske unije prihranili dobrih 11 milijard evrov oziroma 80 teravatnih ur dragocene električne energije. Če pa vam ni mar do okolja in manjše porabe električne energije, lahko žarnice z žarilno nitko poljubne moči še vedno kupite zunaj meja Evropske unije. Najbližje trgovine boste seveda našli v sosednji Hrvaški.


Prijavi napako v članku