Računalništvo, telefonija
17.04.2016 16:16
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaradi lažne elektronske pošte ob 100 milijonov dolarjev!

Banka Eurobank Cyprus je preprečila največjo finančno goljufijo preko elektronske pošte doslej!
Banka Eurobank Cyprus je preprečila največjo finančno goljufijo preko elektronske pošte doslej!

Čeprav se veliko spletnih kriminalcev še vedno poslužuje elektronske pošte za izvajanje hudodelstev, je ta v primerjavi z nekaj leti nazaj precej bolj varna. Kljub temu elektronski pošti ne smemo nikoli povsem zaupati, kar se je nedavno pokazalo na primeru nekega ameriškega podjetja. Njegova finančna služba je namreč denar nakazala hekerjem, ki so uporabili lažni elektronski predal glavnega dobavitelja ogoljufanega podjetja.

Podjetje bi v tej goljufiji lahko izgubilo kar 100 milijonov ameriških dolarjev oziroma preračunanih 89 milijonov evrov, a je banka Eurobank Cyprus kmalu ugotovila, da gre pri prenosu denarja po vsej verjetnosti za goljufijo. S posebnim finančnim prijemom je banki od skupne nakazane vsote uspelo zadržati preračunanih 66 milijonov evrov, preostalih preračunanih 22 milijonov evrov pa je kriminalcem uspelo oprati preko različnih bank, lociranih na ozemlju Cipra, Latvije, Madžarske, Estonije, Litvije, Slovaške in Hongkonga.

Tu velja še omeniti, da se je kraja denarja ameriškemu podjetju pripetila pred skoraj letom dni, vendar je bila goljufija javnosti razkrita šele pred kratkim. Primer je še vedno pod drobnogledom ameriške policije, saj storilcev vse do sedaj še niso uspeli razkriti.


Prijavi napako v članku