Računalništvo, telefonija
23.10.2018 06:14

Deli z drugimi:

Share

Zaradi Evropske unije se bodo telefoni Android v Evropi krepko podražili!

V Evropi naj bi se telefoni Android podražili na začetku naslednje leta.
V Evropi naj bi se telefoni Android podražili na začetku naslednje leta.

Pri podjetju Google so nedavno sprejeli odločitev, da bodo za evropski trg razdelili licenco za njihove standardne aplikacije iz Chroma in njihov uradni spletni iskalnik Google (http://bit.ly/2J8UG9F). To dejansko pomeni, da bodo podjetja končnemu uporabniku na primer lahko ponudila v prodajo mobilno napravo Android, ki bo opremljena z odjemalcem elektronske pošte Gmail in aplikacijo YouTube ter mobilnim spletnim brskalnikom Firefox in spletnim iskalnikom Bing. Bodo pa morala podjetja za tak »podvig« podjetju Google plačati določeno pristojbino, medtem ko bo Android kot sistem še vedno brezplačen.

Sedaj je bolj kot ne jasno, da bodo morali proizvajalci pametnih mobilnih telefonov dodatne stroške za Android preleviti na končne kupce. Ti se bodo razlikovali od države do države, bodo pa v povprečju znašali od preračunanih 2,2 evrov pa vse do preračunanih 35 evrov, kar seveda ni zanemarljiv strošek. Najbolj se bodo podražili pametni mobilni telefoni Android z zasloni z velikim številom točk na palec, največ teh pa trgovci prodajo v Veliki Britaniji, na Švedskem, v Nemčiji, na Norveškem in na Nizozemskem. Če pa bodo želeli proizvajalci mobilnih telefonov omejiti te stroške, bodo morali izbrati Googlov spletni brskalnik Chrome in Googlov iskalnik.

Podjetje Google bo novi strošek oziroma dajatev uvedel z 29. oktobrom letos. Kljub temu pa se to na srečo ne bo takoj poznalo na cenah pametnih mobilnih telefonov Android, saj bodo morali proizvajalci pristojbine plačati za vse pametne mobilne telefone, ki bodo v evropskem prostoru aktivirani od 1. februarja prihodnje leto.


Prijavi napako v članku