Strojna oprema
09.03.2021 13:04

Deli z drugimi:

Share

Zakaj so ZDA podjetje Xiaomi uvrstile na seznam komunističnih vojaških podjetji?

Xioami je bil označen kot komunistično kitajsko vojaško podjetje.
Xioami je bil označen kot komunistično kitajsko vojaško podjetje.

Nedavno smo poročali o tem, da je bilo podjetje Xioami s strani ameriškega predsednika označeno kot komunistično kitajsko vojaško podjetje, kar pomeni, bo njegovo poslovanje v ZDA odslej predmet strogih omejitev in nadzora. Xiaomi pravzaprav ne bo smel prosto poslovati s posamezniki in podjetji na ameriških tleh, noben Američan pa ne bo smel vlagati vanj, vsaj dokler je na črnem seznamu. Vsi, ki so lastniki delnic Xiaomi, se jih bodo morali znebiti najkasneje do 21. novembra letos, razen če nova vlada spremeni eno zadnjih odločitev prejšnje Trumpove administracije.

Zaradi uvrstitve podjetja Xiaomi na črni seznam, je naložbe vanj že pred časom prekinilo podjetje Qualcomm. Zato ne preseneča, da so takoj po objavi delnice podjetje Xiaomi na hongkonški borzi izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti. Takoj za tem je podjetje Xiaomi v izjavi za javnost zapisalo, da delujejo v skladu z vsemi veljavnimi zakoni in predpisi na vseh trgih, kjer so prisotni ter da niso v lasti, pod nadzorom ali na kakršenkoli način povezani z vojsko Ljudske republike Kitajske. Napovedujejo tudi, da se bodo proti tej odločitvi borili z uporabo vseh pravnih sredstev.

Ker je podjetje Xiaomi vložilo tožbo zoper ameriško vlado zaradi črnega seznama, je sedaj končno znano, zakaj se je priljubljeno kitajsko podjetje znašlo na črnem seznamu ZDA. Ameriško obrambno ministrstvo za to »krivi« nagrado , ki jo je na Kitajskem prejel ustanovitelj podjetja Xiaomi Lei Yun. Ta je namreč leta 2019 prejel nagrado kot “Izredni graditelj socializma s kitajskimi značilnostmi”, ta naziv pa mu je podelilo kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijske tehnologije. Poleg sporne nagrade, ameriške oblasti močno moti tudi dejstvo, da ima Xiaomi ambiciozne načrte za vlaganje v napredne tehnologije, kot so omrežja 5G in umetna inteligenca.


Prijavi napako v članku