Računalništvo, telefonija
19.07.2019 21:56

Deli z drugimi:

Share

Zakaj se moj telefon še vedno tako hitro prazni?

Zakaj se moj telefon še vedno tako hitro prazni?
Zakaj se moj telefon še vedno tako hitro prazni?

Vsi tisti, ki redno uporabljamo naše pametne telefone, to pomeni, da jih na dnevni ravni uporabljamo za klice, takšno in drugačno tekstovno komunikacijo, družbena omrežja in vse ostale najbolj razširjene aktivnosti, dobro vemo, da telefon le stežka preživi dan, brez, da bi ga morali polniti. Ne glede na to, kako napredna je danes tehnologija in kakšne vse inovacije spoznavamo iz dneva v dan, baterija pametnega telefona še vedno ni tam, kjer bi so jo vsi želeli. Si predstavljate življenje, v katerem bi polnili svoj telefon le enkrat na teden?

Pa si poglejmo, zakaj baterije pametnih telefon ne držijo dalj časa. Razlog je, kljub napredku na področju tehnologije, skrit v sami napravi. Se še spomnite prvih, originalnih Nokia modelov, ko smo telefone dejansko lahko polnili enkrat tedensko? Razlika med tistimi telefoni in pametnimi telefoni danes je v tem, da današnje naprave premorejo veliko več lastnosti, orodij, funkcionalnosti in vseh ostalih kapacitet. Baterijam včasih ni bilo potrebno poganjati toliko aplikacij in lastnosti, ki danes porabijo ogromne količine energije.

Baterije pametnih telefonov so narejene iz litija in kobalta, istih materialov, ki so gradili telefone v zgodnjih 90-ih letih. Pomembno je izpostaviti to, da so pametni telefoni napram starejšim modelo precej tanjši, kar pomeni, da ni prostora za debelejšo baterijo. Raziskovalci se vseskozi trudijo najti rešitev, kako zmanjšati ostale komponente, da bi povečali velikost baterije, vendar je to botrovalo k temu, da telefoni niso delovali pravilno. Še vedno potekajo raziskave z novimi dizajni in uporabo novih materialov.

Znano je tudi to, da litijeve baterije z vsakim polnjenjem izgubijo nekaj življenjske dobe. Po podatkih Appla, njihove li-onske baterije delujejo na principu polnilnih ciklov. En polnilni cikel pomeni, ko smo baterijo telefona izpraznili 100-odstotno – vendar ne nujno iz enkratnega polnjenja. Na primer, če porabimo 75% baterije en dan in potem telefon napolnimo do 100% ter na drugi dan porabimo 25%, to pomeni, da smo porabili skupaj v dveh dneh 100%, kar pomeni en polnilni cikel.

Ena od možnih izboljšav oz delnih rešitev so silikonske baterije. Narejene so iz majhnih silikonskih delcev, ki ponujajo večjo kapaciteto in energijski izkoristek kot litijeve baterije.


Prijavi napako v članku