Računalništvo, telefonija
20.07.2012 06:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj se kakovost fotografij mobilnika iPhone ne more primerjati s fotoaparati?

Čeprav novi iPhone 4S razpolaga s kakovostnim digitalnim fotoaparatom, je kakovost fotografij še vedno relativno slaba.
Čeprav novi iPhone 4S razpolaga s kakovostnim digitalnim fotoaparatom, je kakovost fotografij še vedno relativno slaba.

Prenekateri lastnik pametnega mobilnega telefona iPhone trdi, da lahko z njim zajema izjemno kakovostne fotografije. Te naj bi bile celo kakovostnejše od tistih, ki jih naredijo digitalni fotoaparati nižjega cenovnega razreda. Resnica pa je seveda povsem drugačna. Čeprav novi iPhone 4S razpolaga z digitalnim fotoaparatom ločljivosti osem milijonov točk, se njegove fotografije po kakovosti nikakor ne morejo primerjati s tistimi, ki jih posnamejo »čistokrvnimi« digitalnimi fotoaparati.

Razlog za to seveda tiči v slikovnem tipalu. Zaradi omejenih dimenzij pametnega mobilnega telefona iPhone je to občutno manjše kot pri digitalnih fotoaparatih. Velikost slikovnega tipala pa odločilno vpliva na kakovost fotografije. Večje kot je, manjša je gostota točk in več svetlobe lahko zajame. To se posledično odraža v ostrejši fotografiji z manj šuma in večjim dinamičnim razponom.

Čeprav je slikovno tipalo mobilnika iPhone 4S izjemno kakovostno, je to še vedno premajhno, da bi se kakovost fotografij lahko primerjala s »čistokrvnimi« digitalnimi fotoaparati. Na sliki si lahko ogledate primerjavo velikosti 35-milimetrskega slikovnega tipala, kakršnega najdemo v fotoaparatu Canonu EOS 5D Mk III, manjšega slikovnega tipala iz Canonovega vrhunskega kompaktneža PowerShot S100 ter mobilnika iPhona 4S. Slikovno tipalo Canona EOS 5D Mk III je skoraj osemkrat večje kot pri pametnem mobilnem telefonu podjetja iz Cupertina.

Iz slike je še razvidno, da vsi vrhunski pametni mobilni telefoni razpolagajo s slikovnim tipalom enake velikosti (1/32-palca). Edina svetla izjema je fotografski mobilnik Nokia 808 PureView. Ta je namreč opremljen s kar dvakrat večjim slikovnim tipalom (1/1-2-palca).


Prijavi napako v članku