Projektorji
30.05.2022 07:36

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je projektor boljša izbira kot televizor?

Projektorji svoj pohod iz sejnih sob in predavalnic nadaljujejo v naših domovih. Mnogi so namreč že spoznali njihove prednosti in si jih zato omislili tudi v domačem okolju.

Projektor ni več zgolj relativno velika naprava, ki visi pod stropom predavalnic. Tehnologija je, čeprav je to manj znano, pri projektorjih močno napredovala, zato je tudi njihova raba postala izredno raznovrstna. Ne samo to, tudi videz naprav je v zadnjih letih podrl vse stereotipe, ki so veljali še pred desetimi leti. Nekateri so že prav dizajnerskega videza.

Prednosti projektorja v primerjavi s televizorjem

Zagotovo je prvo, na kar pomislimo, ko se odločamo, da bomo imeli doma projektor, primerjava s televizorjem.

Pri projektorjih lahko najprej izpostavimo izkušnjo velikega – in s tem mislimo res velikega zaslona. Pravzaprav si lahko s projektorjem doma ustvarimo kinematografsko izkušnjo. Televizorji so z merami oziroma velikostjo slike precej bolj omejeni. Hkrati je projektor veliko bolj prilagodljiv in nudi več možnosti glede umestitve v prostor. Lahko ga namestimo celo na mesto, kjer je praktično neviden in ne zavzema toliko dragocenega prostora kot televizija. Novodobne projektorje odlikuje še nekaj: so lahki, priročni in zato izredno prenosni. S seboj jih lahko odnesemo v dnevno sobo ali spalnico. Praktično ga lahko vsak dan premikamo po prostorih stanovanja, kar bi za televizijo težko trdili.

Če iščemo pomanjkljivosti v primerjavi s televizorji, lahko izpostavimo, da je namestitev projektorjev običajno nekoliko bolj zahtevna, večina projektorjev pa zahteva tudi bolj ugodne svetlobne razmere. Ni pa nujno tako.

Trije modeli, ki si zaslužijo več pozornosti

Epson EH-TW5825 je projektor polne visoke ločljivosti 1080p. Filmi, šport ali igre na velikem zaslonu – s tem cenovno dostopnim visokokakovostnim projektorjem boste odkrili novo dimenzijo. Z vgrajeno funkcijo Android TV™ boste preprosto pretakali in oddajali zabavne vsebine na pametno in prilagodljivo zaslonsko rešitev. Slika bo vedno ostra, gibanje gladko, projektor pa odlikujejo tudi globoki črni odtenki. Odlična povezljivost ter enostavna nastavitev in poravnava sta še dva aduta v njegovem rokavu. Vgrajen ima tudi 10 W zvočnik. Uživate lahko v 30 – 300-palčnem (76 – 762 cm)  prikazu slike. Ima funkcijo vodoravnega in navpičnega trapeznega popravka ter enako intenzivno belo in barvno svetilnost 2700 lumnov. Poleg USB in HDMI priključka je opremljen tudi z brezžično povezavo Bluetooth.

Epson EF-12 je še en zanimiv projektor. Eleganten mini laserski projektor je del nove serije EpiqVision mini. Prav tako omogoča Android TV™, odlikuje pa ga tudi YAMAHA zvok. S svojim videzom bo zagotovo pritegnil vašo pozornost, a ne pozabite, da je pred vami tehnološko vrhunska naprava. Najbolje pri njem je, da ga lahko prenašate iz sobe v sobo ter v katerem koli trenutku projicirate v katero koli smer. Epsonova tehnologija 3LCD omogoča svetlejšo in živahnejšo sliko, ki jo lahko projicirate na skoraj vsako površino ter uživate v do 150-palčnem (381 cm) prikazu na steni ali stropu.

Potem je pa tu še Epson EH-LS500W. Vaš interier bo dopolnil z dizajnersko obliko, vas pa razvajal z Android TV™, ultra kratko projekcijsko razdaljo (0,4 m – 0,82 m) in ločljivostjo 4K. V vsebini boste lahko uživali na sliki velikosti 65-130 palcev (165-330 cm). Če želite svoj dom ohraniti eleganten oziroma mu s projektorjem celo dodati eleganco, je to prava naprava za vas. Enostavna namestitev, projiciranje od blizu ter odlična slika tudi v svetlih prostorih so zadeve, ki vas bodo navdušile. Projektor ima tri vhode HDMI, dva 10 W zvočnika, brezžični povezavi Wi-Fi in Bluetooth. Aplikacije za zabavo, kot je YouTube, so že nameščene, še več pa jih lahko prenesete s trgovine Google Play. Z uporabo vgrajenega glasovnega nadzora Google Assistant (v angleščini) mu povejte, kaj želite gledati ali pa preprosto uporabite daljinski upravljalnik.

Ni kaj, projektorji so se močno približali uporabniku in postali so naprave, ki lepo dopolnjujejo dom in nas razvajajo s svojo vsestranskostjo. Več najdete na www.epson.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Epson projektorji

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

LeanIX SI d.o.o.

Mala ulica 5, 1000 Ljubljana,
Tako kot mnogi tehnološki trendi je tudi programska oprema kot storitev (SaaS) vstopila v področje najbolj uporabljenih besed, ki pa lahko marsikoga zmede. SaaS ponuja zanimivo alternativo ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več