Računalništvo, telefonija
10.12.2020 06:40
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je Mini PC odlična izbira?

Zakaj so mini PC-ji tako zanimivi? Združujejo zmogljivosti dobrega prenosnika z nadgradljivostjo namiznega računalnika, vse skupaj v velikosti manjše knjige. Dovolj so zmogljivi tudi za bolj zahtevnega uporabnika in za razliko od nekaterih prenosnikov pravilom vključujejo vhode, ki jih potrebujete - na primer za priključitev več monitorjev, vaše najljubše tipkovnice in miške.
HP ProDesk 400
HP ProDesk 400

Računalniki mini PC so, ko se z njimi prvič srečamo, videti smešno majhni, kakor da ne bodo za nobeno rabo. A naj vas videz ne zavede. Tako kot pri vseh računalnikih, lahko tudi tu izbirate med pestro paleto različnih mini PC naprav, ki se razlikujejo po izgledu in seveda zmogljivosti.

Je že res, da imamo lahko mini PC s precej povprečnimi specifikacijami, a nekdo potrebuje prav takšnega, in mini PC, ki bo brez težav zadovoljil zahtevnejšega uporabnika.

Prostora zanje praktično ne potrebujete

Dejstvo je, da so to računalniki, ki na mizi ne zasedajo skoraj nič prostora. Pogosto jih lahko pritrdimo kar na zadnjo stran monitorja. To je pomembna prednost, ko imamo omejen prostor ali če vam običajni namizni računalniki preprosto niso všeč. Dodatna prednost je nizka poraba energije in nizka raven hrupa pri modelih brez ventilatorja.

Od zelo osnovnih do visoko zmogljivih

Mini PC s specifikacijami kot sta 2GB sistemskega pomnilnika (RAM) in 32 notranjega pomnilnika, res ni kak stroj in se ne bo izkazal pri večopravilnosti, a bo za brskanje po spletu, e-pošto in programe Microsoft Office povsem dovolj. Če imate možnost (in potrebe) pa vseeno začnite pri 4 ali več GB RAM-a. Mini računalnik z 8 GB RAM-a pa bi moral biti dovolj tudi za bolj zahtevnega povprečnega uporabnika. Prav tako je bolje začeti s 64GB notranjega pomnilnika, že tako vemo, da je prostora vedno premalo.

Seveda lahko posežete tudi po pravih strojih z 32GB RAM-a in 2TB prostora za shranjevanje podatkov – to so super računalniki, njihova slabost je zgolj visoka cena. Običajen namizni računalnik z istimi specifikacijem boste dobili ceneje, to je dejstvo.

Zakaj mini PC in ne raje prenosnik?

Zakaj pa bi na primer kupili mini PC in ne raje prenosnika, če želite računalnik, ki ne bo zavzel veliko prostora?

Razloga, ki se jih spomnimo mi, sta vsaj dva.

  • Prvič: lahko ga uporabite z zelo velikim monitorjem ali na primer televizorjem.
  • Drugič: kupite lahko tipkovnico in miško po želji. Takšni, kot vam najbolj odgovarjata.

Dve zanimivi napravi

Izpostavili bi dve napravi mini PC, ki se precej razlikujeta, a je vsaka po svoje izredno zanimiva:

Prva je HP ProDesk 400. V njej boste našli procesor Intel Core i5 -9500T, operacijski sistem Windows 10, 8 GB DDR4 in SSD pogon 256 GB. To je le nekaj osnovnih specifikacij. Je mini PC, ki bo zadovoljil večino uporabnikov. Dobra kupčija za svojo ceno. Več pa najdete NA POVEZAVI.

Potem pa je tu še zanimiv ASUS MPN50-BBR343MD / R3-4300U. V ponudbi je brez diska in RAM-a, tako da boste imeli še nekaj dela, lahko pa ju nadgradite do 64GB (RAM) in do 1TB (disk). Procesor? AMD Ryzen 3 4300U. Obetaven začetek, kajne? Več o tem mini računalniku najdete TUKAJ.

Komur to ni dovolj, je na povezavi si.links.eu na voljo celotna ponudba mini PC-jev – in v spletni trgovini Links jih je na voljo kar nekaj.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več