Računalništvo, telefonija
17.11.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Z zeleno ravno streho bo vaš dom pameten tudi navzven

.. Ko slišimo besedno zvezo »pametni dom«, najprej pomislimo na številne elektronske naprave in opremo, povezane v enoten sistem, ki z upravljanjem preko pametnega telefona delajo za nas in namesto nas, a to še zdaleč ni vse ..
Z zeleno ravno streho bo vaš dom pameten tudi navzven
Z zeleno ravno streho bo vaš dom pameten tudi navzven

Za varno in udobno bivanje so pomembne tudi solidna nosilna konstrukcija, učinkovita zaščita pred vremenskimi vplivi in vlago ter dobra toplotna izolacija za preprečevanje toplotnih izgub. Pomemben je torej pameten zaščitni ovoj in pameten zunanji izgled, skladen z okolico.

Prednosti zelene strehe

Zelene strehe niso modna muha enodnevnica, z njimi namreč naravi vračamo površine, ki smo jih pozidali s svojimi bivališči in poslovnimi prostori. Zelenje na strehi pa je še veliko več. Zadržuje padavinsko vodo in razbremenjuje meteorno kanalizacijo. Streho ščiti pred ekstremnimi vremenskimi pojavi in UV sevanjem, preprečuje pa tudi hitre temperaturne spremembe, ki so glavni vzrok za staranje materialov. Vzdrževane zelene površine bodo lahko leta in leta ostale enake, hkrati pa bodo ščitile stavbo. V hiši boste vpliv zelene strehe občutili ob povečanem faznem zamiku pri prehodu toplote poleti, slišati bo manj hrupa iz okolice, ozelenitev pa bo nase vezala prašne delce.

Gradnja zelene strehe je zahteven projekt

Da nam bo zelena streha dolgo in kar najbolje služila in bomo od nje imeli pričakovane koristi, moramo načrtovanje in izvedbo zaupati strokovnjakom. Podjetje FRAGMAT TIM je slovenski proizvajalec toplotnih izolacij in hidroizolacij, ki poleg materialov ponuja tudi celovite aplikativne rešitve – od temeljev do strehe. Z zeleno ravno streho FRAGMAT Duo Plus bo vaša hiša pridobila višjo vrednost.

Rastna podlaga je odvisna od vrste ozelenitve. Debelina nasutja je pri ekstenzivni ozelenitvi pogojena s potrebno obtežitvijo zaradi delovanja vetra. Pri intenzivni ozelenitvi pa moramo imeti približno 30 centimetrov humusne podlage, če želimo, da ozelenitev dobro uspeva.

Bitumenska hidroizolacija navadno obsega dva ali tri sloje. Samolepilni trak je prvi sloj in je hladno lepljen na toplotno izolacijo. Naslednji sloji se polno varijo. Ko govorimo o ozelenitvah, je zadnji sloj trak s funkcijo protikoreninske zaščite. Bitumenska hidroizolacija izhaja iz starega Babilona, saj so jo že takrat uporabljali za zaščito pred vodo in vlago. Sodobne hidroizolacije vsebujejo dodatke, ki fizikalne lastnosti bitumna še izboljšajo, predvsem pa povečajo odpornost na ekstremno visoke ali nizke temperature in s tem upočasnijo posledice staranja. Bitumenski trakovi kljub poplavi novih sintetičnih materialov znova pridobivajo veljavo. Pri ravnih strehah z obteživitvijo, med katere uvrščamo zelene strehe, zagotavljajo dolgotrajno zaščito stavbe in so okolju prijazni.

Za toplotno izolacijo v sistemih ravnih streh je zelo primeren ekspandirani polistiren (EPS), ki ga bolj poznamo kot stiropor. V gradbeništvu se je izkazal kot izredno pomemben izolacijski material. Je izjemno lahek, saj vsebuje manj kot 3 odstotke trde snovi in več kot 97 odstotkov zraka, kljub temu pa ima visoko tlačno trdnost. Njegove dobre lastnosti se v celotni življenjski dobi stavbe ne spreminjajo, posedanje pod stalno obremenitvijo je zanemarljivo. Omogoča tudi oblikovanje nagibov za odvajanje meteorne vode; v primerjavi z naklonskim betonom tako namesto dodatne nepotrebne obtežbe strehe, pridobimo na debelini toplotne izolacije. Stiropor po koncu življenjske dobe lahko recikliramo in ponovno uporabimo, lahko pa je že na samem začetku uporabljena surovina iz recikliranega polistirena, kot so odpadne embalaže, gajbice za ribe, čelade, plastični kozarci in podobno. Tako je gradnja vključena v krožno gospodarstvo in prispeva k trajnostni rasti.

Dodatni sloj toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS), ki ga položimo nad hidroizolacijo, na »mokro« stran, poleg temperaturne zaščite opravlja tudi nalogo varovanja hidroizolacije pred morebitnimi poškodbami med samo vgradnjo zaključnih slojev.

Stalen nadzor vodotesnosti

Poglavitna funkcija vsake strehe je predvsem zaščita pred vremenskimi vplivi in zagotavljanje vodotesnosti. Kljub temu da smo izbrali kakovostne materiale in poskrbeli za strokovno izvedbo, lahko zaradi naknadnih posegov ali nepredvidenih dogodkov pride do poškodbe hidroizolacije. Če je v sestav ravne strehe vgrajen sistem, ki omogoča odkrivanje lokacije zamakanja in je povezan z nadzornim sistemom pametne hiše, lahko napako hitro odpravimo in tako preprečimo večjo škodo.

Več informacij na www.fragmat.si (P.R.)


Prijavi napako v članku