Računalništvo, telefonija
03.03.2011 06:39
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z vodo in ogljikovim dioksidom do dizelskega goriva?

Je prihodnost goriv v vodi in ogljikovem dioksidu?
Je prihodnost goriv v vodi in ogljikovem dioksidu?

Da je informacijska tehnologija lahko še kako uporabna za varovanje okolja, so pred kratkim dokazali raziskovalci ameriškega biotehnološkega podjetja Joule Unlimited. Ti so namreč v polni tajnosti razvili poseben postopek, ki naj bi omogočal izdelavo povsem ekološkega dizelskega goriva in etanola. Za to naj bi potrebovali zgolj genetsko spremenjene mikroorganizme, sončno svetlobo, vodo in ogljikov dioksid.

Raziskovalci ameriškega biotehnološkega podjetja Joule Unlimited namreč trdijo, da lahko njihovi gensko spremenjeni mikroorganizmi s pomočjo sončne svetlobe »pridelajo« dizelsko gorivo ali etanol iz vode in ogljikovega dioksida. In to še ni vse. Ti mikroorganizmi naj bi bili sposobni proizvajati praktično neomejene količine pogonskega goriva. Proizvodnja povsem ekološkega goriva naj bi bila za nameček še cenovno povsem primerljiva s stroški, ki nastanejo pri pridobivanju surove nafte in njenega rafiniranja.

Če se bodo trditve raziskovalcev biotehnološkega podjetja Joule Unlimited izkazale za resnične, bi to po vsej verjetnosti pomenilo energetsko neodvisnost od držav izvoznic črnega zlata. Nadaljnja usoda predelave ekološkega dizelskega goriva in etanola iz vode in ogljikovega dioksida je v rokah potencialnih investitorjev. Če jih bo podjetje Joule Unlimited prepričalo s svojo tehnologijo, bodo ti zagotovili več kot dovolj denarja za izgradnjo prve tovarne za pridobivanje povsem ekološkega pogonskega goriva. Mu bo uspelo?


Prijavi napako v članku