Računalništvo, telefonija
17.12.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Z odsluženimi računalniki, tablicami in telefoni nikakor na odpad

Z odsluženimi računalniki, tablicami in telefoni nikakor na odpad
Z odsluženimi računalniki, tablicami in telefoni nikakor na odpad

Elegantne vintage obleke, šarmantni oldtimerji na štirih kolesih in celovito obnovljeni računalniki, tablice ali mobiteli, ki niso pristali na kupu elektronskih in električnih odpadkov, temveč veselo obratujejo v podjetjih, šolah, pri posameznikih. Ne gre le za ceno, gre za modrost. Veliko tujih podjetij vso odsluženo opremo, ki bi se drugače znašla na odpadu, proda podjetjem, kot je Recosi.

Drugačno pa je stanje v Sloveniji, saj mnogo podjetij žal še ne ve, kam bi z odsluženo računalniško opremo in drugimi stvarmi. “Vso opremo profesionalno obnovimo, fizično očistimo in po potrebi zamenjamo določene komponente. Nato jo dalje prodajamo podjetjem, posameznikom, šolam, neprofitnim in številnim drugim organizacijam, ki želijo prihraniti«, je poudarila Katja Zajko, direktorica socialnega podjetja Recosi, ki v delovni proces vključuje invalide in težje zaposljive osebe. O argumentih, zakaj bi se podjetje, šola ali posameznik odločili za nakup obnovljene opreme, izpostavi: »Kakovost, cena in skrb za okolje. Takšen nakup je do narave dosti bolj prijazen. Podjetja, organizacije in posamezniki, ki stvari kupujejo pri nas, želijo biti družbeno odgovorni in hočejo pomagati socialnemu podjetništvu.”

Življenjska doba obnovljenih naprav je daljša kot pri novih, možnost za serijske napake pa dosti manjša. Takšni računalniki, telefoni, tablice sicer včasih nosijo manjše znake uporabe, kot so drobne praske, a nikoli večjih poškodb ali napak, ki bi vplivale na brezhibno delovanje.


Prijavi napako v članku