Računalništvo, telefonija
27.11.2020 13:06
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z novimi programskimi rešitvami Schneider Electric lahko industrije letno prihranijo do 30 milijard

Z novimi programskimi rešitvami Schneider Electric lahko industrije letno prihranijo do 30 milijard
Z novimi programskimi rešitvami Schneider Electric lahko industrije letno prihranijo do 30 milijard

• Uporaba prenosne programske opreme za nadzor avtomatizacije lahko zmanjša porabo inženirskega časa za 68 %

• Rešitev EcoStruxure™ Automation Expert, prvi univerzalni, povsem programski sistem za avtomatizacijo, velja za “glasnika prihajajoče dobe”

• Začetni testi kažejo na potencialne prihranke investicijskih stroškov v višini 1 milijona dolarjev na vsako enoto in še večje prihranke pri obratovalnih stroških, zatrjujejo v poročilu podjetja ARC.


Svetovalna hiša ARC Advisory Group, vodilno podjetje za raziskave tehnoloških industrijskih trgov, v svojem novem poročilu Pot do univerzalne avtomatizacije (The Road to Universal Automation), opisuje rešitev Schneider Electrica – EcoStruxure™ Automation Expert kot »izjemno produktivno programsko orodje za načrtovanje sistema za nadzor in avtomatizacijo ter trend povečevanja prenosljivosti programske opreme, neodvisne od strojne opreme«.

Programsko zasnovani industrijski sistemi

Z univerzalno avtomatizacijo bo programska oprema postala portabilno sredstvo, ki bo povečalo učinkovitost, produktivnost, agilnost in odpornost ter trajnost industrijskih operacij, piše v omenjenem poročilu.

Poročilo nadalje poudarja, da na primer uporabniki takšnih sistemov v panogah letno porabijo od 20 do 30 milijard ameriških dolarjev samo za stroške servisiranja nameščenih rešitev. Dobršnemu delu teh stroškov se lahko izognejo s standardizirano avtomatizacijo, s čimer bodo prihranili precej inženirskega časa, saj uporabniki ne bodo vezani le na enega dobavitelja tehnologije. Poleg tega bodo inovacije avtomatizirane.

»Standardizacija, ki je veliko pomembnejša od samega znižanja stroškov, bo inženirjem in tehnikom omogočila, da svoje veščine in znanja osredotočijo na izboljšanje proizvodnega procesa in doseganje poslovnih ciljev, namesto da bi le predelali obstoječo kodo,« je zapisano v poročilu. Nova programska orodja in tehnologije bodo omogočile ustvarjanje prihodnjih sistemov za avtomatizacijo, ki temeljijo na programski opremi.

»Današnje zahteve po večji fleksibilnosti proizvodnje, večji produktivnosti in agilnosti poslovanja zahtevajo, da se tudi industrija, pri razvoju programske opreme, pridruži uspehu revolucije delovanja v oblaku. Z ločevanjem strojne in programske opreme v industrijskih okoljih bodo organizacije lahko avtomatizirale in nadzirale operacije, bolje upravljale svoje sisteme in tako izpolnile obljubo četrte industrijske revolucije. Komercialna programska rešitev družbe Schneider Electric EcoStruxure Automation Expert – utemeljena na standardu IEC 61499 za razvoj programske opreme za avtomatizacijo, je rešitev, ki bo premostila ravno to vrzel,« je izjavil Harry Forbes, svetovalec v podjetju ARC Advisory Group. »Ta rešitev, skupaj z vizijo Schneider Electrica in zavzetostjo za razvoj odprtokodne programske opreme za avtomatizacijo, pomeni pomemben korak k univerzalni avtomatizaciji.«

Poskusne uporabe odprte avtomatizacije dokazujejo njeno revolucionarnost

Poročilo poudarja, da danes poteka »več pomembnih industrijskih pobud za promocijo novega sveta odprte programske opreme za avtomatizacijo in prenosljivosti industrijskih aplikacij za nadzor proizvodnih procesov. Ena od teh pobud je OPAF (The Open Group Open Process Automation™ Forum), ki želi opredeliti visoko standardizirano referenčno arhitekturo za avtomatizacijo procesov. Podjetje ExxonMobil je dalo začetni zagon OPAF-u in še naprej vlaga v to tehnologijo. ExxonMobil dela na odprtih sistemih za avtomatizacijo v svojih laboratorijih in poskusnih inštalacijah.«

»Schneider Electric je naš partner, s katerim že dolgo sodelujemo pri razvoju in predstavitvi odprtih tehnologij za avtomatizacijo procesov – rešitev IEC 61499 uporabljamo v naših testnih sistemih za avtomatizacijo procesov. ExxonMobil verjame, da je programska oprema IEC 61499 standard in da ima več prednosti pri uporabi prenosnih aplikacij v industriji,« je izjavil inženir Bradley Houk, višji svetovalec v Raziskovalnem in inženirskem laboratoriju podjetja ExxonMobil.

Še ena novejša študija, Kvantitativna primerjava digitaliziranih sistemov za industrijsko avtomatizacijo (A Quantitative Comparison of Digitized Industrial Automation Systems) kaže, da rešitev EcoStruxure Automation Expert prihrani 68 % inženirskih ur v primerjavi z drugimi sistemi za inženirsko avtomatizacijo. To je prihranek, za katerega ARC pravi, da bi lahko bil vreden več milijard dolarjev na leto, če bi ta sistem uvedli na vseh tistih mestih, kjer je že nameščen sistem za avtomatizacijo industrijskih procesov. Ti prihranki bi lahko bili še dramatičnejši, če jih gledamo skozi življenjski cikel ene tovarne, piše v tem poročilu.

Univerzalna avtomatizacija spodbuja napredek in povečuje produktivnost

Schneider Electric je v samem središču revolucionarne preobrazbe industrijskih operacij. Pospešuje svoja prizadevanja, da bi strankam pomagal uresničiti vse potenciale četrte industrijske revolucije. Želi spodbuditi nov val inovacij in se zavzeti za čim širše sprejemanje odprte univerzalne avtomatizacije in standarda IEC 61499.

V poročilu je navedena rešitev IEC 61499 kot »ključna programska tehnologija za definiranje, konfiguriranje, upravljanje in nadzor sistema«, ki omogoča skupno delo na odprtokodnih in komercialnih rešitvah. Univerzalna avtomatizacija bo omogočila razvoj in modeliranje industrijskega nadzornega sistema kot samostojnega integriranega sistema, ki ga je mogoče inštalirati distribuirano ter na ta način povečati produktivnost in izboljšati poslovanje.

»Napredki v strojnem učenju, razširjeni resničnosti, analiza v realnem času in IioT (industrijskem internetu stvari), industrijskim podjetjem in proizvajalcem – podjetjem, ki se bodo z uporabo teh tehnologij lažje spoprijeli z vsemi izzivi današnjega digitaliziranega sveta, veliko obetajo,« je izjavil Fabrice Jadot, višji podpredsednik v Inkubatorju za industrijsko avtomatizacijo v družbi Schneider Electric. »Vendar uresničitev te obljube omejujejo zaprte platforme za avtomatizacijo v lasti različnih dobaviteljev. Takšno stanje omejuje sprejem tehnologij, ki so najboljše v razredu, komplicira integracijo komponent drugih proizvajalcev in podraži nadgradnje in vzdrževanje sistema. V svetu po pandemiji bodo morali proizvajalci biti sposobni nenehno spremljati svoje sisteme in jih sproti prilagajati vsaki spremembi na trgih. Možnost sprejemanja novih in inovativnih funkcij programske opreme na najpreprostejši in najbolj nadzorovan način bo zagotovilo nenehno aktualnost sistemov, na katerih delujejo. Univerzalna avtomatizacija bo to omogočila in spodbudila inovacije v vseh panogah. Predstavljajte si to to kot na ustvarjanje trgovine z aplikacijami za industrijsko avtomatizacijo.«

Prihodnost avtomatizacije je odprta

Vizija sveta, ki jo predstavlja globalna pobuda Industrija 4.0, napoveduje revolucijo v proizvodnih sistemih, v kateri inteligentni stroji, oprema in druge naprave medsebojno komunicirajo in sodelujejo skupaj s tovarniškimi delavci, s čimer se doseže večja prilagodljivost proizvodnje novim zahtevam, rast produktivnosti in razpoložljivosti, vse to skozi integrirano arhitekturo.

Čeprav je takšna arhitektura že opredeljena v pobudi Industrije 4.0, je treba za popolno uresničitev vizije ustvariti popolnoma nov razred sistemov za avtomatizacijo. Ti sistemi bodo sestavljeni iz standardizirane programske opreme, in sicer na vseh ravneh, ki bo omogočila povsem nove načine oblikovanja, uporabe, dela, upravljanja in nadziranja avtomatiziranih sistemov, proizvodne opreme, obratov in tovarn.

Schneider Electric verjame, da je napočil čas za močan korak naprej v industrijski avtomatizaciji, in vabi uporabnike industrijskih rešitev, dobavitelje, proizvajalce in sistemske integratorje, da sprejmejo univerzalne avtomatizacije in rešitve IEC 61499.

Obiščite www.se.com/si/sl/


Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADVANT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADVANT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADVANT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več