Računalništvo, telefonija
07.09.2011 14:07
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z novimi BISOL-ovimi moduli do večje sončne elektrarne

Z novimi BISOL-ovimi moduli do večje sončne elektrarne
Z novimi BISOL-ovimi moduli do večje sončne elektrarne

Edini slovenski proizvajalec fotonapetostnih modulov BISOL je prejel nadgrajen mednarodni certifikat IEC 61215 Ed.2.0 za svoje izdelke. Moduli so certificirani tako za že uveljavljene kot nove razrede moči od 214 do kar 269 vatov. Zadnji razred moči predstavljajo monokristalni silicijevi moduli, ki so najmočnejši do zdaj in bodo kmalu na voljo tudi za prodajo.

Med certificiranjem so prestali rigorozne teste vzdržljivosti, med drugim so veliko poudarka pri testiranju namenili iskanju tako imenovanih ”vročih točk” na fotonapetostnih modulih. Z infrardečo kamero so opravili celovit pregled in iskali slabše delovanje posameznih sončnih celic, ki se vidi kot ”vroče točke” na fotonapetostnem modulu. Te bistveno zmanjšajo energijski izplen, posledično pa je tudi življenjska doba modulov in celotne sončne elektrarne krajša. Na certificiranih modulih znamke BISOL teh anomalij kamere niso zabeležile.

BISOL Group konstantno sledi razvoju in trendom fotovoltaičnega trga ter se odziva na vedno zahtevnejše želje kupcev. Mnogo manjših investitorjev želi postaviti sončno elektrarno na svoji strehi, a so zaradi prostorske stiske omejeni na postavitev elektrarne z manjšo vršno močjo. 269-vatni moduli bodo omogočili, da bo inštalirana moč sončne elektrarne na manjši površini lahko enaka tisti s šibkejšimi moduli na večji. Močnejši moduli so zato idealni za majhne enodružinske hiše in vse površine, na katerih se želi maksimalno izkoristiti dani prostor.

Certifikat je skupini BISOL Group podelil nacionalni organ za standardizacijo za področje elektrotehnike v Avstriji (Österreichischer Verband für Elektrotechnik), fotonapetostni moduli pa so bili testirani v laboratoriju OFPZ Arsenal.


Prijavi napako v članku