Avtomoto
03.07.2021 09:15

Deli z drugimi:

Share

Z letečimi avtomobili na kavo do leta 2030

V to so skorajda prepričani pri Hyundaiu, ki temu segmentu prihodnosti že danes namenjajo pomembne investicije. Dejstvo je, da bo do prvih komercialnih letečih avtomobilov preteklo še nekaj časa, vendar smo vse bližje.

Po mnenju največjega proizvajalca avtomobilov na svetu bodo leteči avtomobili postali realnost do leta 2030. V mestih po svetu bi naj po napovedih Michaela Cola, izvršnega direktorja Evropskih operacij južnokorejskega Hyundai, zračna urbana mobilnost pomagala zmanjšati prometne zastoje in onesnaženost zraka.

Cole je za The Guardian povedal, da je Hyundai urbani zračni mobilnosti že namenil dobršen del investicij, sam pa pravi nekako takole: “Mi resnično verjamemo, da je zračna mobilnost del prihodnosti“. Ob tem ostaja “z nogami trdno na tleh”, kajti zaveda se, da bo do čisto pravih, komercialnih letečih avtomobilov preteklo še nekaj časa.

V Hyundaiu verjamemo, da bo do konca tega desetletja urbana zračna mobilnost pomagala pri zmanjševanju prometnih zamaškov v mestih, prav tako pa znižala stopnjo onesnaženosti, predvsem največjih globalnih prestolnic. Tukaj ciljamo tako na mobilnost znotraj samih mest, kot tudi zračno mobilnost, ki bo povezovala različna mesta“, dodaja Cole.

Hyundai že kar nekaj časa resno razvija rešitve na področju letečih vozil, kar sovpada v njihov poslovni segment inovativnih, pametnih mobilnostnih rešitev.

Spomnimo, da je Hyundai na največjem sejmu potrošniške elektronike CES leta 2020 že predstavil koncept letečih avtomobilov, ki so ga razvili z “ride-sharing” podjetjem Uber. Koliko je bilo od takrat narejenega, ni znano, je pa Hyundai intezivno vključen v več podobnih projektov.

Hyundai je namreč tudi eden od projektnih partnerjev prvega letališča v Veliki Britaniji brez pristajalnih/vzletalnih pist. O tem pilotnem projektu smo pisali tudi mi, gre pa za vzletišče za eVTOL vozila, ki naj bi pričelo z obratovanjem v Coventryju enkrat do konca leta. “Urbano letališče” bi lahko uporabljali leteči taksiji in avtonomni dostavljalski droni.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več