Računalništvo, telefonija
27.08.2020 12:00
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Youtube v 3 mesecih umaknil 11 milijonov video posnetkov

Youtube umaknil 11 milijonov video posnetkov v samo 3 mesecih
Youtube umaknil 11 milijonov video posnetkov v samo 3 mesecih

Predstavniki največjega svetovnega spletnega predvajalnika video posnetkov so pred dnevi izjavili, da so med aprilom in junijem s svoje platforme umaknili 11,4 milijona video posnetkov, od katerih jih je samo njihov avtomatizirani sistem zaznal in umaknil 10,85 milijona.

Dodali so še, da se na nove tehnologije zanašajo predvsem zato, ker so zaradi epidemije novega koronavirusa morali zmanjšati število zaposlenih, ki ročno pregledujejo, ali naloženi video posnetki ustrezajo standardom. Učinki avtomatizacije so vidni predvsem po tem, da je sistem samodejno umaknil več kot dvakrat toliko video posnetkov v primerjavi s prvim kvartalom letošnjega leta.

“Odločitev za pretirano uveljavitev avtomatizacije – uvedli smo jo izredno premišljeno, je privedla do bistveno povečane količine odstranjenih vsebin, ki jih je naš sistem povezoval z nasilnim ekstremizmom ali z vsebinami, ki so lahko škodljive za otroke,” so pojasnili tiskovni predstavniki Youtuba . “Odstranjena vsebina je bila s področij drznih podvigov, izzivanja in drugih navidez nedolžnih vsebin, ki bi lahko ogrozile mladoletnike,” so dodali.

Za brisanje vsebin se platforma Youtube navadno zanaša na t.i. označevanje. Označene video posnetke nato pregleda ekipa zaposlenih, kar pa se v zadnjem obdobju ni zgodilo. Namesto ekipe za pregled so okrepili ekipo za pritožbe, izkazalo pa se je, da so se pritožili le 3 odstotki avtorjev vseh (odstranjenih) video vsebin.

Od vseh umaknjenih video posnetkov jih je bilo 3,8 milijona odstranjenih zaradi varnostnih razlogov oziroma potencialne nevarnosti za otroke in mladoletnike, 1,7 milijona zaradi golote ali seksualnih vsebin, 1,2 milijona zaradi nasilja in približno 900.000 zaradi spodbujanja nasilja.

Samo 382.000 videoposnetkov je bilo prijavljenih s strani uporabnikov, 167.000 s strani posebej pooblaščenih posameznikov, 2.220 s strani nevladnih organizacij in 25 s strani vladnih agencij. Tri četrtine vseh odstranjenih posnetkov so s platforme umaknili, še preden so zabeležili 10 ogledov.


Prijavi napako v članku