Operacijski sistemi
08.07.2011 15:07

Deli z drugimi:

Share

Windows 8 bo prepoznal in razumel uporabnika

Dolge lovke piratstva sežejo povsod!
Dolge lovke piratstva sežejo povsod!

Steve Ballmer, generalni direktor Microsofta, je na konferenci, ki jo je organiziral Rotary Club, spregovoril o težko pričakovanem operacijskem sistemu Windows 8. Prvi mož podjetja iz Redmonda je naznanil, da bo njihov novi izdelek prinesel povsem nov nivo interakcije med človekom in računalnikom. Operacijski sistem Windows 8 naj bi bil namreč sposoben tako prepoznati kot razumeti uporabnika. Nova »funkcionalnost« naj bi bila na voljo celo za pametne mobilne telefone in igralne konzole.

Čeprav Steve Ballmer ni želel razkriti podrobnosti novih tehnologij, je že vsem bolj ali manj jasno, da bo operacijski sistem Windows 8 dejansko predstavljal pričetek evolucije »sporazumevanja« med človekom in računalnikom. To z drugimi besedami povedano pomeni, da bo novi Microsoftov operacijski sistem zagotovo opremljen s tehnologijo, ki bo zmožna prepoznati bližino človeka. Za nameček naj bi ta uporabnika še razumela.

Na spletu se že šušlja, da naj bi Microsoft za ta namen uporabil kar krmilni sistem Kinect igralne konzole Xbox 360. Ta namreč zaznava človekove gibe in glas ter omogoča igranje iger zgolj s kretnjami oziroma glasovnimi ukazi. Na prenosnikih, žepnih računalnikih in tablicah naj bi računalniški gigant koristil spletno kamero in vgrajeni mikrofon. Poleg tega naj bi podjetje iz Redmonda pripravilo še izboljšano tehnologijo za kakovostnejšo in hitrejšo prepoznavo zvoka. Ta naj bi dejansko imela ključno vlogo pri dvigu nivoja interakcije med človekom in računalnikom.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku