Računalništvo, telefonija
03.12.2019 15:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Wi-Fi na voljo tudi na vlakih

Od konca novembra, natančneje s 30.11., je brezžični internet na voljo tudi na (nekaterih) vlakih Slovenskih železnic. Uporaba je brezplačna, uporaba pa (zaenkrat še) ni omejena.
WiFi na voljo tudi na vlakih
WiFi na voljo tudi na vlakih

Slovenske železnice so z koncem novembra, kot obljubljeno, predstavili brezžični internet na svojih potniških garniturah.

Trenutno je Wi-Fi na voljo le na hitrejših IC vlakih (Siemens in Pendolino), kmalu pa sledijo še ostali. Skupaj je brezžični internet na voljo na 28 vlakih, do konca leta pa bo na voljo še na preostalih štirih (skupaj 32).

Na samem vlaku se uporablja signal Telekoma Slovenije, kot tudi A1, saj je zaradi razgibanega terena, po katerem poteka železniška proga, pokritost s signalom slaba.

Slovenske železnice so za izgradnjo namenile kar 1.429.251,96 € z DDVjem.

Rok za izgradnjo je bil sicer postavljen za drugo polovico naslednjega leta, vendar so izgradnjo “pospešili” in dokončali pred rokom. Tudi preostali štirje vlaki, na katerih še morajo vzpovstaviti omrežje, bodo dokončani pred rokom.

Seveda so v začetnih fazah mogoče tudi težave, navajajo pri Slovenskih železnicah.

Prijava v omrežje bo za uporabnika zelo preprosta. Na svojem pametnem telefonu ali računalniku se bo potrebno povezati z omrežjem “SloZeleznice”. V naslednjem koraku se mora uporabnik strinjati z pogoji uporabe in povezava bo uspešno vzpostavljena.

Hitrost interneta je odvisna od številnih dejavnikov. Največja sta pokritost s signalom in število uporabnikov, ki so povezani na omrežje. Prav tako je odvisno, kakšne vsebine uporabniki prenašajo preko svoje povezave.

Vsekakor bo za preprosto brskanje po spletu hitrost več kot zadovoljiva, za prenos videoposnetkov pa bo povezava prepočasna.

Omejitev količine prenosa podatkov (še) ni določena, je pa ta omejitev postavljena na številnih vlakih v EU, kjer je omejitev zelo nizka (tudi do 100 MB na dan). S tem namreč preprečujejo, da bi uporabniki prenašali velike količine podatkov in s tem preobremenili omrežje in onemogočili dostop drugim uporabnikom.


Prijavi napako v članku