Računalništvo, telefonija
06.10.2018 07:57

Deli z drugimi:

Share

Wi-Fi standardi odslej s precej bolj enostavnimi imeni

Nove oznake brezžičnega omrežja Wi-Fi naj bi uporabniki hitro sprejeli!
Nove oznake brezžičnega omrežja Wi-Fi naj bi uporabniki hitro sprejeli!

Organizacija Wi-Fi Alliance, zadolžena za varnost in standarde brezžičnih povezav Wi-Fi, je po več kot desetletju končno objavila poenostavljne oznake za priljubljena brezžična omrežja. Novi brezžični standard 802.11ax za mobilne naprave, ki naj bi omogočala prenose podatkov s hitrostjo do 10 gigabitov na sekundo, končna hitrost v praksi pa bo seveda odvisna od številnih dejavnikov, se bo tako v praksi odslej imenoval kar Wi-Fi 6. S to oznako (nalepko) bodo opremljene vse novejše naprave, ki bodo novost podpirale.

Novih oznak bodo seveda deležna tudi obstoječa brezžična omrežja Wi-Fi. Brezžična povezava Wi-Fi 802.11ac se bo preimenovala v Wi-Fi 5, nekoliko starejša in počasnejša Wi-Fi 802.11n pa v Wi-Fi 4. Teh oznak pa ne bo za starejša brezžična omrežja (Wi-Fi 1, Wi-Fi 2 in Wi-Fi 3), saj oprema, ki te brezžične standarde podpira, ni več širše dostopna in jo najdemo le še v manj razvitih državah.

Pri organizaciji Wi-Fi Alliance so prepričani, da bodo nove oznake marsikomu olajšale življenje, saj je iz njih takoj razvidno, katera je v praksi hitrejša. Zato proizvajalci strojne opreme z novimi oznakami naj ne bi imeli težav oziroma se spremembi oznak za brezžična omrežja Wi-Fi ne bodo upirali.


Prijavi napako v članku