Računalništvo, telefonija
01.10.2018 12:40

Deli z drugimi:

Share

Vzpon zlonamernih kod povezanih z rudarjenjem kriptovalut

Spletni kriminalci iščejo žrtve za brezplačno rudarjenje kriptovalut.
Spletni kriminalci iščejo žrtve za brezplačno rudarjenje kriptovalut.

Danes do kriptovalut ni več zaslediti velikega upora, saj v evforiji, ki smo ji priča v zadnjem času, so jih začeli sprejemati tudi nekateri največji skeptiki. Kriptovalute so sicer decentralizirane navidezne denarne enote, vrednost katerih striktno določata ponudba in povpraševanje. Ker ta vsaj v tem času ponovno narašča, ne preseneča, da so se navidezne denarne valute ponovno ogreli tudi pisci škodljivih programskih kod.

Da se nepridipravi v zadnjem času močno zanimajo za kriptovalute, pa je pokazala tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili pri podjetju McAfee. Število zlonamernih kod se je namreč v drugem četrtletju letošnjega leta povečalo za kar 86 odstotkov. Tu gre predvsem za tiste zlonamerne kode, katerih namen je izkoriščati strojne vire okuženega sistema kot orodje za rudarjenje kriptovalut. Tovrstna koda ostane na računalniku žrtve toliko časa, dokler jo uporabnik sam ne izsledi in jo odstrani s pomočjo namenskih orodij.

Da tudi sami ne bi postali žrtev spletnih kriminalcev, vam priporočamo, da sprejmete določene varnostne ukrepe. Med njimi gre izpostaviti predvsem redno nameščanje varnostnih popravkov, namestitev in posodabljanje protivirusnih rešitev ter pazljivost pri klikanju na povezave ali priponke, ki jih prejmemo od neznanih pošiljateljev ali pa nam jih ponudijo spletne strani z dvomljivo verodostojnostjo.


Prijavi napako v članku