Strojna oprema
03.03.2021 08:53
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vohunski podvodni robot, ki ga uporablja ameriška CIA

Charliejev robotski som izvira iz laboratorija ameriške obveščevalne agancije.
Charliejev robotski som izvira iz laboratorija ameriške obveščevalne agancije.

Sodobne robote najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Ker se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače, proizvajalci in delodajalci v to panogo vlagajo vse več denarja. Prednosti v robotih pa vidijo tudi številne varnostno-obveščevalne službe, vključno z ameriško varnostno-obveščevalno službo CIA (Central Intelligence Agency).

CIA je namreč razvila robotskega soma, imenovanega Charlie. Pravzaprav gre za podvodno vozilo brez posadke (UUV), namenjeno zbiranju vzorcev vode. Ribji robot je opremljen s komunikacijskim sistemom, ki se nahaja v glavnem delu telesa, v repu pa najdemo pogonski sistem. Objavljene specifikacije vključujejo hitrost, vzdržljivost, okretnost, nadzor globine, natančnost navigacije, avtonomijo in komunikacijski sistem. 

Leta 2012 je ameriška varnostno-obveščevalna služba CIA na spletnem portalu YouTube z javnostjo delila kratek, informativni video o robotskem somu Charlie. So pa Charliejeve vohunske misije še vedno zavite v tančico skrivnosti, saj ni znano, kaj vse robot dejansko počne in katere podatke zbira. Uradno naj bi, kot že rečeno, zbiral podatke o kakovosti vode.


Prijavi napako v članku