Računalništvo, telefonija
25.01.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Vložek v kadre se več kot povrne

.. Izobraževanje na splošno in na področju informacijskih tehnologij se v zadnjih letih končno spreminja tudi v Sloveniji, vendar počasneje in z manjšimi koraki kot drugod ..
Vložek v kadre se več kot povrne
Vložek v kadre se več kot povrne

Zanimiv je trend povečevanja spletnih izobraževanj, kjer je interes tudi do 10x večji kot primerljiva izobraževanja v učilnici. Podjetjem in fizičnim osebam je na voljo več oblik e-izobraževanja. Največja prednost pred klasičnim izobraževanjem so predvsem ugodna cena ter krajevna in časovna neodvisnost.

Dvosmerna interakcija predavatelja in udeležencev

Kot posledica bega možganov se je na slovenskem IT trgu pojavilo pomanjkanje kakovostnih kadrov. V podjetju Housing ocenjujejo, da bo v prihodnje ta problem še izrazitejši in pozivajo vodilne, naj vlagajo v svoje kadre ter jih izobražujejo. Housing na redni bazi prejema klice vodilnih informatikov v slovenskih podjetjih, kjer povprašujejo po morebitnih kandidatih in priporočilih. Vložek v kadre se na dolgi rok več kot povrne, saj s tem povečujejo delovno storilnost, ostajajo v koraku s časom na področju novosti in zaposlenemu dajo občutek, da je za podjetje pomemben, kar se posledično odraža na višji storilnosti in pripadnosti podjetju. Pri usposabljanju informatikov so v Housingu kot vodilni ponudnik v Sloveniji vedno znova presenečeni, kako težko je napotiti osebo na ključno šolanje za njegovo delo, medtem ko je po drugi strani investicija v opremo za izvajanje določenih storitev lahko tudi večmilijonska. Podobno, kot bi kupili najnovejši športni avtomobil in ga poskušali servisirati kar sami doma.

Koncept izobraževanja v podjetju Housing sestoji iz izobraževanja v učilnici ter preko spleta v obliki webinarjev, ki večinoma potekajo v živo, kar omogoča dvosmerno interakcijo predavatelja in udeležencev. Na ta način je spletnemu izobraževanju dodana nova dimenzija, kar močno poviša kvaliteto izobraževanja, saj so poslušalci lahko aktivni udeleženci.

Vodilni ponudnik IT izobraževanj

V podjetju Housing izobraževanja izvajajo glede na aktualne smernice v svetu informacijske tehnologije in jim sledijo ter tako udeležencem omogočijo, da so na tekočem z vsemi novostmi. Prav tako omogočajo opravljanje večine certifikacij in izpitov, kar udeležencem močno poveča vrednost v podjetju in na trgu dela. Njihove stranke so tako informatiki z večine slovenskih podjetij, kot tudi posamezniki, ki so aktivno vključeni v iskanje dela oziroma želijo samoiniciativno pridobiti nova znanja. Letno opravijo preko 60 različnih tečajev, ki se jih udeleži več kot 1000 ljudi, kar jih uvršča med vodilne ponudnike IT izobraževanj v Sloveniji.

Na slovenskem trgu smo se do zdaj srečevali z več oblikami e-učenja, konec leta 2017 pa je končno prišla tudi spletna stran, ki zajema vse, kar je do sedaj manjkalo pri dodatnem e-izobraževanju. Med drugim tudi predavanja v živo in interakcija med učencem in predavateljem, vsi tečaji na enem mestu, učenje za osebno in poslovno rabo ter še mnogo drugih novosti. Priljubljenost e-izobraževanj so v podjetju Housing preverili tudi med podjetji in naleteli na različne odzive. Trenutno stanje pri nekaterih podjetjih kaže na to, da pomanjkanje informacij kaže na strah pred tehnologijo, zato še vedno posegajo po klasičnih metodah izobraževanja. Tukaj se lahko pokaže nekonkurenčnost, predvsem pri starejši populaciji, ki je v večini primerov zagovornik klasičnih metod in je manj odprta za novosti. In medtem, ko naj bi kadrovski oddelek moral ljudi učiti novosti po sodobnih in optimalnih poteh, se v večji meri poslužujejo starih ustaljenih poti, ker so jih bolj vajeni. S tem pa nezavedno zaposleni v določenem podjetju nazadujejo oziroma se ne izobražujejo optimalno. S prihodom portala MojeZnanje.si se je to spremenilo. Prav zato jih v Housingu veseli, da so prvi na tem področju, ki uporabnikom nudijo možnost spletnega izobraževanja s širokim naborom tematik. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri HOUSING Co. d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku