Telefoni
28.09.2012 06:16
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vklop mobilnika z glasom bo kmalu mogoč

Pametne mobilne telefone bomo kmalu v celoti upravljali z glasovnimi ukazi.
Pametne mobilne telefone bomo kmalu v celoti upravljali z glasovnimi ukazi.

Glasovno upravljanje je med uporabniki pametnih mobilnih telefonov vse bolj priljubljeno, saj pospeši marsikatero opravilo. Ta način upravljanja je danes seveda mogoč le, če je mobilnik aktiviran oziroma prižgan. Ker bi glasovno upravljanje včasih prišlo prav tudi za vklop same mobilne naprave, so se zanj zavzeli inženirji podjetja Nuance. Ti v sodelovanju s proizvajalci čipovij namreč že razvijajo rešitev, ki bi omogočila aktivacijo pametnega mobilnega telefona kar z glasovnim ukazom.

Mobilno napravo bo z glasovnim ukazom seveda lahko aktiviral le njegov lastnik. Algoritmi podjetja Nuance za prepoznavo govora namreč lahko avtenticirajo posameznika kar preko njegovega glasu (barva tona, glasu in podobno). Sprva bo to tehnologijo mogoče uporabljati le za vklop in aktivacijo mobilnega telefona. Nekoliko kasneje bi lahko uporabnik z uporabo glasu dostopal do lokalno nameščenih aplikacij in spletnih storitev. V tem primeru bi nadomestil le uporabniška gesla.

Podjetje Nuance pri tem seveda ni zanemarilo vidika varnosti in je namreč že izpostavilo vidik zasebnosti in varnosti aplikacij. Inženirji podjetja Nuance so zagotovili, da bo novost na voljo šele takrat, ko bodo razrešene vse varnostne dileme. Prvi prototipi pametnih mobilnih telefonov z naprednimi algoritmi za prepoznavo govora naj bi bili po ocenah strokovnjakov nared proti koncu leta. Novost podjetja Nuance naj bi komercialno zaživela v prvi polovici leta 2014.


Prijavi napako v članku