Računalništvo, telefonija
08.03.2011 11:20

Deli z drugimi:

Share

Videoposnetek evolucije operacijskih sistemov Windows

Predhodnik operacijskega sistema Windows!
Predhodnik operacijskega sistema Windows!

Predhodnik Microsoftovega operacijskega sistema Windows, brez katerega danes praktično ne gre več, se je pojavil že daljnega leta 1981. Šlo je za prvo različico operacijskega sistema Microsoft Disk Operating System ali krajše MS-DOS. Prva različica operacijskega sistema Windows je svoj zmagoslavni pohod pričela šele leta 1985. Tedaj je bila na voljo že tretja različica operacijskega sistema MS-DOS.

Operacijski sistem Windows 1.0 je po dveh letih nadomestil Windows 2.0. Pravi vzpon Oken se je pravzaprav pričel s pričetkom prodaje Windowsa 3.x, ki je bil med nami prisoten kar dolgih osemnajst let. Leta 1995 je na trg prispel legendarni Windows 95. Med leti1998 in 2000 je računalniški gigant izdal kar tri različice oken, in sicer Windows 98, Windows 2000 in Windows Millenium.

Nesmrtni operacijski sistem Windows XP je na trg prispel leta 2001. Čez pet let je Microsoft pripravil po mnenju mnogih računalničarjev najslabši operacijski sistem vseh časov – Windows Vista. Konec leta 2009 je njegovo mesto prevzel operacijski sistem Windows 7. Ta je med računalničarji zelo priljubljen in se po izdaji prvega servisnega paketa prodaja kot za stavo.

Če niste imeli možnosti na lastni koži doživeti evolucijo operacijskega sistema Windows, vam priporočamo ogled filmskega posnetka, ki ga uporabnik TheRasteri objavil na spletnem portalu YouTubu. Tu gre za videoposnetek, ki prikazuje evolucijo Microsoftovih operacijskih sistemov od sistema DOS 5.0 do Windows 7. Filmski posnetek dejansko prikazuje evolucijo Oken skozi proces nadgradnje. Tu manjka le Windows Millenium, saj ni omogočal nadgradnje na Windows 2000. Nadvse zanimiv filmski posnetek je dosegljiv na naslovu http://goo.gl/sv3Za.


Prijavi napako v članku