Računalništvo, telefonija
15.03.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Video-nadzorni sistemi učinkovito varujejo premoženje

.. Video-nadzorni sistemi so se v zadnjih letih močno razširili in napredovali ter postali nepogrešljivi del varovanja objektov, pa naj bodo to stanovanja, hiše ali poslovni prostori ..

Video-nadzorni sistemi so eden od segmentov tehničnega varovanja premoženja. Pred leti so bili ti sistemi cenovno precej nedostopni in tehnično zahtevni. Seveda so jih že imela nekatera podjetja in tudi domovi, vendar še zdaleč ne v takšnem obsegu kot danes, ko je s kamerami opremljen skoraj vsak objekt. Uporaba video-nadzornih sistemov je postala množična, kar je po eni strani omogočila večja dostopnost, po drugi pa tudi nešteto funkcij, ki jih ti sistemi omogočajo.

Uporabniško izpiljena izkušnja

K temu je veliko pripomogla tudi lažja namestitev in uporabniška izkušnja, ki je danes izpiljena do potankosti. Če so včasih kamere le pasivno snemale okolico in smo morali, da bi našli določen dogodek, pregledovati ure materiala, je danes to povsem drugače. Kamere opazujejo okolico in nas v primeru alarma o dogodku obvestijo na oddaljeno lokacijo, kar je lahko na primer računalnik ali mobilna naprava.

Od analognega proti digitalnemu

Še nedavno je bilo večino video-nadzornih sistemov analognih, povezava med kamerami, snemalniki in monitorji pa je potekala po koaksialnem kablu. V tem času so se analogni sistemi zelo razvili, razvoj pa je prinesel široko uporabo digitalnih sistemov.

Večina novih objektov je danes opremljena z IP digitalnimi video-nadzornimi sistemi, ki so bolj enostavni tudi glede samih povezav s kabli. Potrebujemo zgolj kamero, snemalnik in UTP kabel, medtem ko so pri analognih sistemih stvari bolj kompleksne.

HIKVISION je razvil tudi hibridne sisteme. Zakaj in kje so uporabni? V primerih, da obstajajo v objektu stare povezave in koaksialni kabli, lahko sistem posodobimo tako, da stare kamere nadomestimo z visokoresolucijskimi analognimi. Poleg tega pa jim – kar je bistvo hibridnega sistema – lahko dodajamo še digitalne IP kamere.

Za miren spanec

Danes so tako rekoč vsi objekti – tako hiše kot večstanovanjske stavbe in poslovni objekti, opremljeni z video-nadzornimi sistemi, ki lastnikom omogočajo miren spanec. V večini primerov omogočajo tudi že omenjeno spremljanje stanja v živo preko pametnega mobilnega telefona, edini pogoj je delujoča internetna povezava.

Video sistemi so lahko kombinirani tudi z alarmnimi napravami. Skupaj delujeta tako, da alarm zazna vsiljivca in o tem obvesti video-nadzorni sistem, ki nam v realnem času pošlje sliko dogajanja, tako da se lahko v trenutku prepričamo, ali gre za lažni alarm ali se v naši nepremičnini dogaja zares kaj sumljivega.

Sistem nas lahko tudi samo opozori, da se je sprožil alarm, nato pa spet preko pametnega telefona preverimo kamere in se prepričamo, če je vse v najlepšem redu. V nasprotnem primeru lahko takoj ukrepamo.

Glavna prednost tega je, da smo lahko kjerkoli in vse uredimo, ne da bi zato morali domov ali v podjetje preverjati, kaj se dogaja, saj imamo vse na dosegu roke.

V zadnjih letih so video-nadzorni sistemi močno napredovali, HIKVISION pa je eden izmed paradnih konjev na tem področju, zato boste med njihovimi izdelki zagotovo našli pravega zase.

Več informacij najdete na www.mars-commerce.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku