Računalništvo, telefonija
23.07.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Veste, kaj vse omogoča Viber?

.. Poznate Viber? Aplikacija omogoča brezplačne in varne klice ter pošiljanje sporočil. Za kogarkoli in kjerkoli. Uporabljata ga že dva od treh Slovencev. Omogoča pa veliko več kot le pošiljanje sporočil ..
Daniela Ivanova, direktorica za poslovni razvoj za centralno in vzhodno Evropo v podjetju Rakuten Viber
Daniela Ivanova, direktorica za poslovni razvoj za centralno in vzhodno Evropo v podjetju Rakuten Viber

O tem, kaj vse omogoča ta komunikacijska platforma, smo se pogovarjali z Danielo Ivanovo, direktorico za poslovni razvoj za centralno in vzhodno Evropo v podjetju Rakuten Viber z bogatimi izkušnjami v start-up in tehnoloških panogah. V Viberju si prizadeva za razvoj celostnega ekosistema partnerjev po vsej regiji, ki bo z najboljšo lokalno vsebino in storitvami služil milijonom uporabnikov. Pred tem je delala kot vodja trženja za SoundCloud v Berlinu in kot mlada strokovnjakinja sodelovala pri različnih projektih na temo inovacij v digitalnem prostoru.

Pravi, da je “Viber najbolj uporabljana instant aplikacija v Sloveniji, saj je naložena na dveh od treh pametnih mobilnih telefonov v državi”.

Viber – več kot sporočanje

“Viber je veliko več kot le sporočanje. Z različnimi funkcijami imate na voljo neskončne možnosti za izražanje”, pogovor načne Ivanova. “Začnimo s tem, da aplikacija omogoča avdio in video klice, pogovore v skupinah, na tisoče in tisoče nalepk (stickers) in GIF-ov za vse priložnosti ter možnost pošiljanja instant glasovnih in video sporočil.”

“Pomemben vidik aplikacije je tudi ta, da je poskrbljeno za varnost uporabnikov, kar danes vsekakor ni zanemarljiva informacija”, poudarja direktorica poslovnega razvoja za centralno in vzhodno Evropo pri Viberju. “Naše poslanstvo je ščititi vašo zasebnost, tako da so na Viberju odveč pomisleki o tem, ali nekaj deliti ali ne.” Sporočila, ki jih pošiljate, so privzeto šifrirana. Šifrirni ključi pa so samo na uporabnikovi napravi in nikjer drugje (end-to-end encryption). Nihče, niti podjetje Viber ne more brati vaših sporočil. “Niti vam ni treba skrbeti, da bi kakršne koli osebne podatke kasneje uporabili za ciljno oglaševanje”, pojasnjuje Ivanova. Kriptiranje je v Viberju privzeto vključeno, v primerjavi z mnogimi drugimi pogovornimi aplikacijami, pri katerih je to treba vključiti posebej, če veste, kako to storiti. “Dokler tega ne nastavite, lahko vaše zasebne pogovore posredujejo in prodajo tretjim osebam ali oglaševalcem.”

Eden od Viberjevih najnovejših vrhunskih produktov so Communities, ki omogočajo kreiranje skupin z neomejenim številom članov. Tako lahko delite trenutke v namenski skupini in svoje sledilce obvestite o temah skupnega interesa. Delite lahko svojo strast glede najljubše športne ekipe, načrtujete poroko, podpirate ozaveščenost o nečem ali le organizirate kolegij za naslednji “team building.”

Tako lahko trenutke delite v izbrani skupini in jih obveščate o vsem, o čemer menite, da bi morali biti obveščeni. Delite lahko trenutke na dopustu, doma ali kjerkoli že ste.

Popravljanje že poslanih sporočil

Vsem, ki sporočilne aplikacije uporabljamo vsakodnevno, se kdaj zgodi, da pošljemo sporočilo in kasneje ugotovimo, da smo se zatipkali. “Če imamo vključene samopopravke, nam tudi ti včasih ponagajajo in napišejo kaj, česar nismo želeli. Zato ima Viber odlično rešitev – možnost popravljanja sporočila, ko smo ga že poslali. Če ste morda po pomoti poslali sporočilo, ki ga niste nameravali, ga lahko preprosto izbrišete in nihče tega ne bo opazil. Pravzaprav smo ena redkih messenger aplikacij, ki to ponuja, kar je izredno priročno”, eno najbolj uporabljanih funkcij oriše Ivanova.

Delite in načrtujte, ne da bi zapustili aplikacijo

Med možnostmi razširitve klepeta (GIF+) lahko tudi delite videe neposredno iz YouTuba ali dogodke, restavracije, hotele s priljubljenih spletnih mest za rezervacije, ne da bi za to morali zapustiti aplikacijo ali namestiti katero drugo rešitev.

Napredna orodja, hitrost in prilagodljivost Viberja so njegovi aduti. Kot rečeno, lahko z Viberjem, ne da bi zapustili aplikacijo, rezervirate dopust preko strani booking.com ali delite hotele, ki ste jih izbrali. “V možnostih razširitve klepeta tako poiščete popolno nastanitev, jo delite in če se tako odločite, rezervirate. Medtem lahko preko Viberjevih partnerjev, YouTuba in Spotifyja, poslušate glasbo. Tako enostavno je”, možnosti mnogih funkcij razlaga Ivanova.

Viber omogoča tudi deljenje lokacije. S funkcijo “Deli lokacijo” določite svoj položaj in podatke o delite s komer želite. “To je zelo uporabna funkcija. Predvsem vam lahko koristi na potovanju, kjer osebam, s katerimi potujete, preprosto pokažete, kje se nahajate. Z Viberjem se ne boste zgubili”, je prepričana Ivanova.

Brez stroškov gostovanja

Kot nalašč za potovanja je tudi najnovejša storitev – lokalna številka Viber. Omogoča sprejem klicev in sporočil brez stroškov gostovanja. S to funkcijo dobite lastno lokalno telefonsko številko, na katero vas lahko pokliče ali pošlje SMS kdorkoli (tudi zunaj platforme Viber) po lokalnih cenah. Možnost najdete v meniju »More« oziroma “Več”. Če malce pobrskamo po aplikaciji, vidimo, da je trenutno to na voljo v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi, a pri Viberju obljubljajo, da bo ta možnost kmalu na voljo tudi drugje.

Če vaši prijatelji nimajo Viberja, lahko uporabite možnost Viber Out (ki jo najdete v prej omenjenem meniju). Ta vam omogoča, da prek aplikacije pokličete kogar koli. Morate pa v tem primeru kupiti dobroimetje ali imeti naročniški paket.

Možnost prevajanja

Pišete sporočilo, pa niste vešči tujega jezika? Se zato počutite nekoliko nelagodno? Z Viberjem je težava odpravljena, saj omogoča prevajanje v 30 jezikov. Ivanova razloži, kako zadeva deluje: “Vse, kar morate storiti je, da z dolgim klikom pritisnete na sporočilo in prikazala se bo možnost izbire med različnimi jeziki. Izberete jezik, za vse ostalo pa bo poskrbela aplikacija.”

Blagovne znamke na Viberju

Pri Viberju jih veseli sodelovanje z nekaterimi najbolj priljubljenimi blagovnimi znamkami in znanimi osebnostmi v regiji, med katerimi je Severina, ki je v Sloveniji dobro znana, pa tudi z nekaterimi športnimi ekipami, glasbenimi festivali, medijskimi hišami, vplivneži, neprofitnimi organizacijami in podobno. Njihov cilj je integracija z blagovnimi znamkami Viber, ki zagotavljajo smiselno vsebino in storitve za končnega uporabnika – od poslušanja najjljubše pesmi izključno v aplikaciji do preverjanja vašega bančnega računa ali naročanja pice.

Bi se radi pridružili skupnosti?

Tudi Računalniške novice so se podale v Viber zgodbo. Ustvarili smo skupnost Računalniške novice, preko katere bomo z vami izmenjevali novosti na področju računalništva in digitalnih tehnologij. Z vsebinami in orodji, ki jih nudi Viber, vam želimo ponuditi čim bolj kakovostno izkušnjo. Skupnosti se pridružite tako, da v aplikaciji spodaj desno kliknete “More” in nato zgoraj desno kliknete na kvadratek, ki označuje QR kodo. Odpre se vam čitalec, s katerim jo preprosto poskenirate (koda je med fotografijami). Prijava je enostavna, saj vas sistem vodi v nadaljnje korake. V aplikaciji tudi preprosto označite, ali vas zanimajo novice, licitacije, zaposlitveni oglasi ali kontakti.

S prijavo boste trikrat tedensko prejemali želena obvestila. Želimo vam prijetno izkušnjo.


Prijavi napako v članku