Varnost
03.02.2023 11:02

Deli z drugimi:

Share

Vedno več kibernetskih napadov: »Ni dovolj le dobra ključavnica na vratih naših domov in pisarn.«

Ob mesecu varne rabe interneta v Telekomu Slovenije vse uporabnike komunikacijskih storitev opozarjajo na pomen ustrezne varnosti v digitalnem okolju, pa naj gre za mobilne naprave, domače računalnike ali poslovna omrežja.
Vir: Telekom Slovenije
Vir: Telekom Slovenije

Napadov in poskusov napadov na posameznike in podjetja je namreč vedno več; v letu 2022 se je njihovo število v primerjavi z letom prej povečalo za petino. V Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije zaznavajo velik porast zlorab ali poskusov zlorab različnih prijavnih podatkov (gesel, osebnih podatkov, podatkov plačilnih kartic). Zato gesla skrbno varujmo in jih redno menjujmo.

Najpogostejši načini napadov, s katerimi hekerji ciljajo tako posameznike kot podjetja, so sicer zlonamerna programska oprema (črvi, trojanci ipd.) in izsiljevalski virusi (ransomware), ki jih napadalci žrtvi največkrat dostavijo s pomočjo spletnega ribarjenja (phishing) ali prek ranljivosti programske opreme. Vdori v elektronsko pošto in direktorske prevare so še vedno zelo priljubljen način hekerjev za preusmeritev plačil na svoje račune. Napadi DDoS (porazdeljeno onemogočanje storitev) ter skeniranje omrežij in iskanje varnostnih lukenj so prav tako vsakodnevna stalnica.

»Ni dovolj le dobra ključavnica na vratih naših domov in pisarn. Za enako dobro ali pa še boljšo ključavnico moramo poskrbeti na vratih svojega digitalnega sveta, pa naj gre za mobitel, tablico, domači ali službeni računalnik. Za varnost v digitalnem okolju moramo poskrbeti tako doma kot v službi in na poti, kjerkoli in s katerokoli napravo dostopamo do interneta. Tega se še mnogo premalo zavedamo,« izpostavlja Metod Platiše, strokovnjak za kibernetsko varnost v Telekomu Slovenije. Ob tem še posebej poudarja pomen skrbnega ravnanja z gesli: »Izjemno pomembno je, da skrbno ravnamo z gesli, ki jih uporabljamo za dostop do naprav in uporabniških računov. Poskrbimo, da jih redno menjujemo, nikakor jih ne posredujmo drugim, ne pošiljajmo jih po e-pošti ali prek SMS-sporočil. Vse to predstavlja varnostno tveganje.«

V Telekomu Slovenije so za varno rabo interneta pripravili pet enostavnih priporočil:

  • Dvakrat premislite, predno obiščete spletne strani z dvomljivo vsebino in varnostjo. To so običajno spletna mesta z izjemno atraktivno ponudbo, ki se ji človek težko upre, vendar gre večinoma za prevaro in zbiranje podatkov o vaših plačilnih karticah in geslih.
  • Pri spletnem nakupovanju osebne podatke vpisujte samo na tiste spletne strani, ki jim popolnoma zaupate. Še posebej bodite previdni pri vpisu podatkov o plačilnih karticah.
  • Za različne spletne dostope uporabljajte različna gesla. Gesla varno shranite, pri tem vam je lahko v pomoč uporaba posebnega programa za hranjenje gesel.
  • Elektronska pošta je zelo priljubljen »ribnik«, v katerem hekerji lovijo žrtve s t. i. phishing sporočili. Bodite zelo pozorni na pošiljatelja e-sporočil in na njegov e-naslov. V e-sporočilih neznanih pošiljateljev ne sledite povezavam in ne odpirajte priponk, predvsem pa ne vpisujte svojih osebnih podatkov, gesel ali številk plačilnih kartic, saj jih ponudniki storitev ne zbirajo na takšne načine.
  • Na svojem mobitelu, računalniku in drugi napravi, s katero dostopate do spleta, si vključite varnostno preverjanje spletnih strani z uporabo storitve, kot je Varen splet ali Varen poslovni splet, ki bistveno zmanjša možnost vdora v vaš računalnik ali mobitel.

Kaj sta storitvi Varen splet in Varen poslovni splet?

Storitvi Varen splet in Varen poslovni splet Telekoma Slovenije vsak mesec prestrežeta več kot milijon spletnih groženj, uporabnike pa varujeta pred spletnimi prevarami, računalniškimi virusi, prenosom škodljivih datotek in programov ter pred poskusi kraje ali zlorabe osebnih podatkov. Storitvi varujeta mobitele, prenosnike, računalnike, tablice, pametne televizorje, pametne hladilnike in vse ostale naprave, ki so povezane v splet bodisi prek fiksne ali mobilne povezave. Zaščita je omogočena tudi med gostovanjem v tujih mobilnih omrežjih. Trenutno storitvi varujeta pred več kot 12 milijoni škodljivih spletnih mest, naročniki pa lahko tudi sami nastavijo različne dodatne zaščite in upravljajo internetni promet na svojem priključku.

Naročniki Telekoma Slovenije lahko svoje naprave zaščitijo tako, da pošljejo SMS-sporočilo s ključno besedo VAREN SPLET na 1918, storitev Varen splet pa lahko vklopijo tudi v Mojem Telekomu, na prodajnih mestih Telekoma Slovenije ali s klicem na 080 8000. Ko storitve ne želijo več uporabljati, jo lahko kadarkoli izključijo. Mobilne naprave lahko zaščitijo za 0,99 evra na mesec, domače internetne omrežje pa za 1,49 evra na mesec.

Poslovni uporabniki lahko svoje omrežje in mobitele zaščitijo s storitvijo Varen poslovni splet.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808