Računalništvo, telefonija
07.03.2020 09:15

Deli z drugimi:

Share

Več kot milijarda naprav Android ranljiva na hekerske napade! Je med njimi tudi vaša?

Vse mobilne naprave, ki so bile izdelane leta 2012 ali prej, so izpostavljeni številnim varnostnim tveganjem.
Vse mobilne naprave, ki so bile izdelane leta 2012 ali prej, so izpostavljeni številnim varnostnim tveganjem.

Mobilni operacijski sistem Android je zaradi visoke razdrobljenosti iz dneva v dan manj obvladljiv, saj te mobilne naprave danes namreč izdeluje skupno že na tisoče različnih proizvajalcev. Največ izmed njih seveda najdemo na Kitajskem, saj tam najdemo kar precej podjetji, ki izdelujejo poceni, a dovolj zmogljive pametne mobilne telefone Android. Težava je predvsem v tem, da proizvajalci za njihove izdelke ne pripravljajo posodobitev, kar uporabnike prikrajša tako za nove možnosti kot tudi za varnostne posodobitve, ki so ključne za varnost podatkov.

Najnovejša raziskava opravljena s strani zanesenjakov spletnega portala Which? je pokazala, da je varnostnim ranljivostim trenutno izpostavljena več kot milijarda uporabnikov mobilnih naprav Android. Podjetje Google namreč od leta 2018 ni izdal nobenih varnostnih popravkov za Android 7.0 ali starejši, večina telefonov, starejših od dveh let, pa ne prejema nobenih varnostnih posodobitev. To dejansko pomeni, da vse mobilne naprave, ki so bile izdelane leta 2012 ali prej, so izpostavljeni številnim varnostnim tveganjem, kot na primer zlonamernim škodljivim kodam in hekerskim napadom.

Ključna težava je v tem, da več kot 42 odstotkov uporabnikov mobilnih naprav Android po vsem svetu še vedno uporablja Android 6.0 ali starejšo različico, najnovejši Android pa je trenutno različica 10. Zaskrbljujoče je, da celo najdražje mobilne naprave Android hitro izgubijo podporo in s tem varnostne popravke. Zato ne preseneča, da je več kot milijarda uporabnikov mobilnih naprav Android širom sveta izpostavljena potencialnim hekerskim napadom.

Kaj lahko storimo, če naša mobilna naprava že dlje časa ni prejela varnostnega popravka? Najbolje bi seveda bilo, če bi lahko kupili novo napravo Android, ki poganja mobilni operacijski sistem Android 10. Če pa te možnosti nimamo, potem vam svetujemo dodatno previdnost pri uporabi vaše mobilne naprave. To dejansko pomeni, da nanjo nameščajte zgolj programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega poskrbite za to, da bo vaš mobilni spletni brskalnik deležen rednih posodobitev, nikakor pa ne pozabite na zaščitno oziroma protivirusno programsko opremo.


Prijavi napako v članku