Telefoni
17.04.2016 23:44
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vaš iPhone je poln zlata

Pametni mobilni telefon Apple iPhone 7s naj bi prinesel veliko uporabnih novosti!
Pametni mobilni telefon Apple iPhone 7s naj bi prinesel veliko uporabnih novosti!

Vrednost pametnih telefonov z leti strmo pada vendar pa to še ne pomeni, da je vaš stari iPhone povsem brez vrednosti. Ravno nasprotno. V vašem pametnem telefonu se med drugim nahaja zlato in, kot kaže applovo okoljevarstveno poročilo za leto 2015, se ga hitro nabere za več milijonov ameriških dolarjev oziroma natančneje 40 milijonov ameriških dolarjev.

Takšna je namreč ocenjena vrednost zlata, ki so ga pri Applu uspeli zreciklirati iz starih iPhonov v letu 2015. Vsak pametni telefon vsebuje približno 30 miligramov zlata, ki se uporablja za določene komponente. Poleg zlata se v iPhonih nahaja tudi večja količina srebra in cinka. V starejših modelih pa je možno tudi najti svinec.

Pri Applu se recikliranja starih pametnih naprav lotevajo resno. Pri tem se ponuja velika poslovna priložnost saj se materiali lahko posreduejo v ponovno obdelavo pri novih pametnih telefonih. Eden izmed načinov pridobivanja oziroma reciklaže starejših modelov iPhone so prikazali na zadnji javni predstavitvi. Stroj, poimenovan Liam, v tem primeru pazljivo razstavi pametni telefon iPhone in pri tem izkoristi vse komponente, ki se lahko ponovno uporabijo pri izdelavi novega pametnega telefona.

Novica o vrednosti zlata, ki ga je možno pridobiti iz iPhonov bo mogoče odprla poslovno priložnost za manjša podjetja. Namesto odpadkov bi se lahko na ta način pospešila reciklaža pametnih telefonov kar bi zmanjšalo onasneževanje planeta in s tem prispevalo k izboljšanju stanja v naravi.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku