Računalništvo, telefonija
28.11.2017 06:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Temni splet je dobil svojo Wikipedijo

Temni splet je dobil svojo Wikipedijo
Temni splet je dobil svojo Wikipedijo

Ste že kdaj slišali za nevidni oziroma temni splet? To je tisti del svetovnega spleta, ki ga ni mogoče najti s pomočjo klasičnih spletnih iskalnikov, kot sta na primer Google in Bing. V angleškem jeziku se zanj uporablja več izrazov (Deep Net, Dark Net, The Invisible Net in Undernet), predstavljal pa naj bi kar 99,8 odstotkov celotnega spleta. V tem temnem delu spleta se tako kot na “navadnem” spletu nahajajo številne informacije, le da jih je bistveno več. Čeprav vsebine obsegajo tudi povsem običajne strani za vsakodnevno uporabo, kot so e-pošta, bančništvo in forumi, pa se po podatkih številnih raziskav nevidni splet uporablja predvsem za nezakonite dejavnosti, kot so preprodaja mamil, orožja in človeških organov, kraja osebnih podatkov, razvoj škodljivih programskih kod ter nelegalne stavnice.

Ker je temni splet nepregleden, je nekdanji Facebookov inženir Alec Muffett zanj pripravil poskusno različico priljubljene spletne enciklopedije. Priljubljena spletna enciklopedija bo na temnem spletu na voljo le nekaj dni, nato bo umaknjena. Tu gre namreč za eksperiment oziroma koncept, ki bi ga lahko uradna Wikipedija sprejela za »svojega« in vsebino začela ponujati tudi v okviru temnega oziroma nevidnega spleta.

Do temnega spleta sicer lahko dostopate z brskalnikom Tor, ki skrije identiteto uporabnika. Gre za porazdeljeno omrežje anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se preusmerja šifriran promet posameznega uporabnika, dokler ga na eni od izhodnih točk omrežja ne zapusti. S tem se prekrije identiteta uporabnikov in posledično zagotovi njegova anonimnost.


Prijavi napako v članku