Računalništvo, telefonija
21.03.2012 18:08

Deli z drugimi:

Share

Varnost IT-ja vedno bolj pomembna

Rolf Schwirz, direktor družbe Fujitsu Technology Solutions: Ohranjanje varnosti IT operacij je za javne mehanizme bistveno. Tako kot je pomembna zaščita pred hekerskimi napadi.
Rolf Schwirz, direktor družbe Fujitsu Technology Solutions: Danes varnost na področju informacijske tehnologije predstavlja veliko več kot le zaščito pred napadi na informacijske sisteme podjetij in javnih ustanov
Rolf Schwirz, direktor družbe Fujitsu Technology Solutions: Danes varnost na področju informacijske tehnologije predstavlja veliko več kot le zaščito pred napadi na informacijske sisteme podjetij in javnih ustanov

Konferenca o varnosti, ki je letos potekala v Munchnu (Munich Security Conference) je brez dvoma pojasnila, da je varnost IT operacij bistvenega pomena za ohranjanje javnega zakona in reda. Temu konceptu se je letos s sloganom »Managing Trust« pridružil tudi CeBIT 2012.

Danes varnost na področju informacijske tehnologije predstavlja veliko več kot le zaščito pred napadi na informacijske sisteme podjetij in javnih ustanov. Čeprav je vdor v sisteme in dostop do občutljivih podatkov najbolj očitna grožnja, je vsaj toliko resen tudi problem varnosti IT poslovanja.

Operabilnost IT infrastruktur, ki je pogosto zakopana globoko v pogodbenih sporazumih in deluje precej nesumljivo, mora biti zagotovljena ob vsakem trenutku. Tega ne smemo jemati za samoumnevno, kot je to leta 2010 pokazal primer računalniškega virusa Stuxnet, ki je sabotiral kritične sisteme vključno s tistimi, ki so se uporabljali v industrijske namene.

Kaj se zgodi, ko se naše komunikacijske mreže sesujejo v celi regiji? Če to primerjate z infrastrukturo javnega mestnega transporta bi bil najbolj črn scenarij primerljiv s snežnim metežem, ki bi zaustavil omrežje. Ko scenarij prenesemo na IT infrastrukturo, to ni le neprijetno in tega ne moremo preprosto ignorirati – še posebej ker vladne agencije, infrastukturne in javne storitve postajajo vedno bolj “inteligentne” ter so vedno bolj povezane med seboj.

Družba računa na informacijsko tehnologijo

To pomeni, da smo, bolj kot se večina ljudi zaveda, kot družba vedno bolj odvisni od delovanja informacijskih sistemov. Naj bodo to napajalna omrežja ali medicinski sistemi, bolj inteligentna kot postajajo naša omrežja, bolj so ranljiva za napake in sabotaže.

IT infrastruktura, ki postavlja visoke standarde na področju varnosti delovanja – in neopazno teče v ozadju – potemtakem pomaga zagotavljati delovanje družbe. Danes ima varnost delovanja na področju informacijske tehnologije že ogromen vpliv na to kako družba deluje, kar se bo v prihodnosti še stopnjevalo.

Kdo je odgovoren za to, da IT infrastrukture ostanejo nedotaknjene? IT proizvajalci so vedno, nekateri do večje mere kot drugi, sami ponujali rešitve, ki ustezno varujejo kritične sisteme. S kritičnimi mislimo na: varovanje podatkov; varovanje podatkov z varnostnimi kopijami, na primer njihovo replikacijo na dve fizično ločeni lokaciji; zagotavljanje transparentnosti lokacije podatkov; varovanje dostopa in končne opreme, ki bi lahko hitro postala vhod v sicer funkcionalne sisteme, če bi padla v neprave roke.

Delo z roko v roki

Jasno je, da IT proizvajalci ne morejo rešiti tega izziva sami. Da bi zagotovili varno delovanje naših sistemov, bodo morale vladne agencije in zasebni sektor delovati z roko v roki.

Zgodnji primeri kažejo lahko to deluje: lansko leto sta nemška agencija German Federal Network Agency in nemški center German National Cyber Defence Center izvedla transnacionalno vajo kriznega upravljanja, LÜKEX 2011, da bi preverila kako bi lahko nemški narod preprečil večji kibernetski napad. In japonska vlada je nedavno sprejela zakon, ki zahteva, da se o vseh napadih poroča upravni komisliji, ki je bila ustanovljena prav s tem namenom. Njeni člani so vladni uslužbenci in strokovnjaki iz IT podjetij, vključno s Fujitsujem.

Cilj informacijske tehnologije leži predvsem v sposobnosti boljšega upravljanja s kriznimi situacijami – z uporabo inteligentne infrastrukture in rešitev, kot tudi s hitrim ponovnim uvajanjem vitalnih podpornih funkcij.

Informacijska varnost že dolgo več ni zasebna zadeva. Odvračanje napadov na naše osrednje infratrukture je lahko uspešno le, ko na to gledamo kot izziv za družbo kot celoto.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več