Igre
23.01.2021 12:00

Deli z drugimi:

Share

Valvu preti nova kazen

Priljubljeni platformi za videoigre Steam, katere lastnik je Valve, grozi nova kazen, saj jim Evropska komisija očita geografsko blokado nekaterih iger v Evropi.
Valvu preti nova kazen
Valvu preti nova kazen

Predstavljate si, da kupite videoigro, a vam je nato, ko jo želite aktivirati, to onemogočeno zato, ker živite v napačni državi. Ravno zaradi tega je Evropska komisija Valvu naložila kazen v preračunani višini 1,57 milijona evrov – zaradi blokad nekaterih iger v državah Evrope.

Po podatkih Evropske komisije je podjetje Valve in pet ostalih razvijalcev, vključno z Capcomom, Bandai Namco in ZeniMaxom, namensko geografsko blokiralo nekatere naslove med letoma 2007 in 2018. Igre so bile najprej prodane Evropskim potrošnikom preko t.i. aktivacijskih ključev, katerih pa nato ni bilo mogoče aktivirati – če je bil uporabnik prebivalec Češke, Poljske, Madžarske, Romunije, Slovaške, Estonije, Latvije in Litve.

“Geografske blokade so bile na več kot 100 različnih videoigrah, tudi na športnih in akcijskih” je komisija zapisala v izjavi za javnost. “Potrošnikom so onemogočili tako aktivacijo kot igranje tako na fizičnih medijih kot tudi preko tistih, prenešenih s spleta,” so še navedli.

Valve pa se brani z izjavo: “V zadnjih sedmih letih je podjetje v celoti sodelovalo z Evropsko komisijo in predložilo vse zahtevane dokaze, zato se z navedenim ne strinjamo in bomo na to vložili pritožbo. Valve ponuja igre preko Steama, za aktivacijske ključe pa ne dobi plačila in tudi ne dobi nikakršnega deleža od prodane igre, ki so kupljene preko tretjih ponudnikov. Podjetje je tudi izključevalo geografske blokade, razen če so bile te potrebne, kot je npr. nemški zakon glede vsebin v videoigrah.”


Prijavi napako v članku