Avtomoto
14.03.2021 09:40
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Malagi vozijo prvi avtonomni avtobusi v Evropi

Špansko mesto Malaga je zagnalo projekt avtonomnega električnega mestnega avtobusa. Gre za prvi tovrstni projekt v Evropi in enega redkih na svetu. V Singapurju pa bodo kmalu zagnali prvo komercialno storitev avtonomnih avtobusov.

60-sedežni avtobus prevozi osemkilometrski krog šestkrat na dan. Opremljen je z umetno inteligentnimi kamerami in senzorji, ki avtobusu pomagajo pri sprejemanju odločitev med vožnjo. Za vsak slučaj je v vozilu prisoten voznik, ki bi po potrebi lahko prevzel nadzor, namreč Španija trenutno še ne dovoljuje avtonomno vožnjo brez prisotnosti voznika.

Podobne testne projekte je izvajala le peščica evropskih mest, recimo Kopenhagen in Hamburg, vendar so v obeh primerih uporabili zgolj osem-sedežni električne kombije. Malaga je tako prvo mesto v Evropi, ki uporablja velike električne avtobuse.

Avtobus v vsakem trenutku ve kje je in kaj se dogaja okrog njega“, pravi Rafael Durban Carmona, vodja južne divizije španskega prevoznika Avanza. Za Agence France-Presse je Carmona povedal še, da lahko avtobus komunicira s semaforji, ki so opremljeni s potrebnimi senzorji in avtobusu sporočajo, kdaj je rdeča luč.

Na prvi pogled povsem običajen avtobus družbe Avanza, ki pa je električen in avtonomen.

Projekt je del pilotnega programa AutoMost, ki ga financira španski Center za industrijski tehnološki razvoj (CDTI), agencija, katere cilj je razvoj tehnologij za avtomatizirana vozila. Avanza pri tem projektu sodeluje z 11 partnerji, med katerimi so gospodarske družbe in univerze.

Singapur je bil prvi na svetu z avtonomnimi avtobusi

Marca 2019 je singapurska Tehnološka univerza Nanyang skupaj s partnerjem Volvo Buses izvedla prvi projekt električnih avtonomnih avtobusov na svetu, prejšnji mesec pa so naznanili prvo komercialno avtonomno avtobusno storitev.

Prva električna avtonomna avtobusna služba v Singapurju.

Singapur je zadnjih pet let glavno testno območje razvoja avtonomne tehnologije.

Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili električna energija

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več