Telefoni
13.07.2012 06:39
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na Stari celini zanimanje za iPhone močno upada

Apple je od leta 2007. pa vse do danes samo na iPhonu zaslužil 150 milijard dolarjev.
Apple je od leta 2007. pa vse do danes samo na iPhonu zaslužil 150 milijard dolarjev.

Kot vse kaže je podjetju Samsung uspelo tisto, kar je bilo še pred časom nepredstavljivo. Zaradi izjemne uspešnosti prodaje njihovih pametnih mobilnih telefonov družine Galaxy S, je povpraševanje po Applovih mobilnikih iPhone v Evropi pričelo močno upadati. Edina svetla izjema tu je Združeno kraljestvo, kjer se je prodaja v zadnjem letu dni celo povečala za 10-odstotnih točk. Applov mobilnik iPhone na Otoku trenutno obvladuje 31-odstotkov trga mobilne telefonije.

Prodajni rezultati za Applov pametni mobilni telefon so v preostalih državah Evropske unije bolj kot ne katastrofalni. Podjetje iz Cupertina je največ privržencev izgubilo v Franciji in Nemčiji. Delež uporabnikov mobilnika iPhone se je v Franciji namreč zmanjšal za 9-odstotnih točk (iz 29-odstotkov na 20-odstotkov), v Nemčiji pa za 5-odstotnih točk (iz 27-odstotkov na 22-odstotkov).O znatno manjšem zanimanju za Applov mobilnik iPhone poročajo tudi iz Italije in Španije.

Strokovnjaki so si tu enotni. Za »drastičen« upad prodaje Applovih mobilnikov na Stari celini (z izjemo Združenega kraljestva) sta »kriva« predvsem dva dejavnika. Prvi je izjemno dobra prodaja Samsungovih pametnih mobilnih telefonov družine Galaxy S, kar je posledica tako agresivnega oglaševanja kot njihove izjemne kakovosti. Drugi razlog pa gre seveda pripisati krizi v evroobmočju in velikemu številu brezposelnih.

Podjetje Apple lahko prodajne rezultate v Evropi popravi le še s pričetkom prodaje mobilnika iPhone 5. Če bo ta cenovno dovolj ugoden in zmogljiv, bo zagotovo postavil preostale ponudnike pametnih mobilnih telefonov v ozadje. V nasprotnem primeru ga skoraj zagotovo čaka se dodaten padec deleža na evropskem trgu.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku