Računalništvo, telefonija
14.05.2010 11:23

Deli z drugimi:

Share

Utrinki po dogodku Sophos Forum


Kraj dogajanja je bil ponovno Otočec, kjer se je zbralo okrog 100 udeležencev, večinoma iz večjih slovenskih organizacij, državne uprave in bank.
Kraj dogajanja je bil ponovno Otočec, kjer se je zbralo okrog 100 udeležencev, večinoma iz večjih slovenskih organizacij, državne uprave in bank.

Sophos Forum, letno srečanje in seminar strokovnjakov za računalniško varnost in uporabnikov Sophos programske opreme, je bil letos še posebej zanimiv in tudi slavnosten, saj Sophos Slovenija praznuje že 20 obletnico delovanja v Sloveniji.

Kraj dogajanja je bil ponovno Otočec, kjer se je zbralo okrog 100 udeležencev, večinoma iz večjih slovenskih organizacij, državne uprave in bank. Direktor Sophosa Slovenija Darjan Marčič je ob pozdravnem govoru enega od dveh ustanoviteljev Sophosa v Veliki Britaniji, dr. Jana Hruške, na kratko opisal zgodovino in današnjo veliko rast Sophosa globalno in v Sloveniji. Sledilo je izjemno zanimivo predavanje Vanje Švajcerja iz SophosLabs Velika Britanija, ki je v živo demonstriral različne tehnike hekerskih vdorov in napadov na uporabnike. Prikazal je SQL injection, tehniko BlackHat SEO (search engine optimization), Adobe PDF in Flash napade, lažne anti-virusne programe, zlonamerne kode Zeus-Zbot, Torpig, Koobface ter Aurora napad na Google in ostale korporacije. V drugem delu predavanja je Vanja predstavil SophosLabs UK in njihove postopke analiziranja sumljivih kod ter ovrgel mit, da antivirusna podjetja sama pišejo viruse. S 50.000 in več novimi virusi na dan imajo namreč dela čez glavo dovolj.

Na koncu seminarskega dela dogodka je tehnični inženir Sophos Slovenija Rok Jerman predstavil še Varnostno poročilo podjetja Sophos glede groženj za leto 2010, pokazal SafeGuard produkte za varovanje informacij in preprečevanje odtekanja zaupnih informacij v poslovnem okolju in zaključil s Sophosovimi načrti glede produktov v prihodnosti. Sledil je zabavni del ob 20. obletnici podjetja z velikim presenečenjem, nastopom posebej za to priložnost sestavljene glasbene skupine Sophos band, ki so jo sestavljali pevec skupine Dan-D Tokac in bobnar Obra, basist Tomaž Zorko in na solo kitari direktor Sophos Slovenija Darjan Marčič ter na klaviaturah vodja tehnične podpore Rok Jerman. Skupaj so zaigrali dve največji uspešnici skupine Dan-D in seveda zelo navdušili presenečeno občinstvo.


Prijavi napako v članku