Računalništvo, telefonija
27.10.2019 11:11

Deli z drugimi:

Share

Uspešen polet električnega taksija Lilium

Leteči taksiji bi lahko že leta 2025 postali nekaj vsakdanjega.
Leteči taksiji bi lahko že leta 2025 postali nekaj vsakdanjega.

Inženirji nemškega podjetja Lilium Aviation, ki je bilo ustanovljeno s finančno podporo Evropske unije in Evropske vesoljske agencije, ježe pred nekaj leti pripravilo nadvse zanimivo električno letalo, ki bo namenjeno zasebnemu prevozu. Glavni adut električnega letala je namreč možnost navpičnega vzleta in pristanka, tako kot to počno helikopterji. Zaradi tega bo novost nedvomno zanimiva tako za bogate posameznike kot tudi podjetja, uporabljala pa se bo seveda tudi v vlogi letečega taksija za prevoz potnikov na krajše razdalje.

Prvi praktični preizkus letečega taksija podjetja Lilium Aviation v praksi pa je nedavno obrodil želene sadove, saj je ta potekal brez težav. Tokrat se je šlo za pravi let, saj je vozilo doseglo hitrosti do 100 kilometrov na uro. Tu sicer gre za nadvse napreden leteči taksi, saj lahko »sprejme« do pet potnikov in dva pilota. Za letenje je skupno na voljo kar 36 električnih motorjev, ki so nameščeni na krilih taksija. Čeprav skupna moč električnih motorjev znaša kar 2.000 konjskih moči, jih je novost za letenje uporabila le 10 odstotkov.

Leteči taksi podjetja Lilium Aviation bi lahko v prihodnosti potoval s hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro, eno polnjenje pa naj bi zadoščalo za okoli 300 kilometrov avtonomije delovanja. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko tovrstna vozila postala nekaj vsakdanjega v večjih mestih že leta 2025. Morda ga bomo ugledali še prej, saj je podjetje nedavno naznanilo odprtje svoje prve tovarne za tovrstna vozila. Tu gre za poslovni objekt s površino 3000 kvadratnih metrov se nahaja v bližini sedeža podjetja v nemškem mestu München.


Prijavi napako v članku