Varnost
10.06.2013 09:07

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Androida pozor! Okužba z novo zlonamerno kodo vas lahko drago stane

Strokovnjaki varnostnega podjetja Kaspersky Lab so na spletu odkrili trenutno najnevarnejšo zlonamerno kodo za pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android. Trojanski konj "Backdoor.AndroidOS.Obad.a" namreč z vsakim poslanim plačljivim sporočilom SMS uporabnika olajša za do dva evra.
Neprevidnost pri nameščanju programske opreme za Android vas lahko pošteno udari po žepu!
Neprevidnost pri nameščanju programske opreme za Android vas lahko pošteno udari po žepu!

Mobilni operacijski sistem Android zaradi izjemne priljubljenosti postaja vse bolj zanimiv za pisce škodljivih programskih kod. Ti pa so se pri pripravi najnovejše zlonamerne kode zanj še posebno potrudili, saj so po prepričanju strokovnjakov varnostnega podjetja Kaspersky Lab pripravili najnevarnejšo zlonamerno kodo doslej. Okužba s trojanskim konjemBackdoor.AndroidOS.Obad.a” lahko namreč uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android zelo drago stane, saj jih z vsakim poslanim plačljivim sporočilom SMS olajša za do dva evra.

Pri analizi nove škodljive programske kode za mobilni operacijski sistem Android so strokovnjaki varnostnega podjetja Kaspersky Lab ugotovili, da je njegova zgradba že skoraj povsem enaka zlonamernim kodam, ki so namenjene operacijskim sistemom Windows. Poleg tega trojanski konj “Backdoor.AndroidOS.Obad.a” napravo Android okuži bodisi preko varnostne luknje v mobilnem operacijskem sistemu bodisi preko ranljivega nameščenega programja. Novost je za nameček še zelo težko odkriti (vsaj pred prejemom krepko zasoljene položnice) in še težje odstraniti.

Čeprav je trojanski konj “Backdoor.AndroidOS.Obad.a” še vedno redkost vam priporočamo, da si na mobilno napravo Android namestite enega od mnogih brezplačnih protivirusnih programov, kot so na primer AVG Antivirus Security (http://goo.gl/6QOGl), avast! Mobile Security (http://goo.gl/3FAOA), Antivirus Free (http://goo.gl/OzV8x) ali Norton Security antivirus (http://goo.gl/y25Fq). Za še večjo varnost na naprave Android nameščajte zgolj programe iz spletnega portala Google Play in to le tiste, ki jih nujno potrebujete za opravljanje vsakodnevnih opravil.


Prijavi napako v članku