Operacijski sistemi
24.02.2014 13:55
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Androide ogroža vse več zlonamernega programja

Na mobilnih napravah Android je protivirusna rešitev postala že nujno zlo!
Na mobilnih napravah Android je protivirusna rešitev postala že nujno zlo!

Če uporabljate pametne mobilne telefone ali tablične računalnike Android, imate zelo veliko možnosti, da jih boste z namestitvijo programa prej ali slej okužili z zlonamerno programsko kodo. Nedavna raziskava, opravljena s strani strokovnjakov varnostnega podjetja RiskIQ, je namreč pokazala, da na spletnem portalu Google Play kar mrgoli okuženega programja. Število programov, »obogatenih« z izredno nevarnimi zlonamernimi kodami, se je namreč v borih dveh letih povečalo za kar neverjetnih 388 odstotkov.

V letu 2011 je uporabnike mobilnih naprav Android na spletnem portalu Google Play ogrožalo slabih 11 tisoč zlonamernih aplikacij, v lanskem letu pa so jih varnostni strokovnjaki zabeležili že več kot 42 tisoč. Učinkovitost podjetja Google pri odstranjevanju tovrstnih aplikacij je žal bolj kot ne porazna, saj mu je v lanskem letu uspelo odstraniti le 23 odstotkov okuženega programja, v letu 2011 pa kar 60 odstotkov. Raziskava varnostnega podjetja RiskIQ je še pokazala, da se največ zlonamernih kod skriva v programih, namenjenih zabavi (predvsem v igrah), med njihovimi glavnimi dejavnostmi pa najdemo zbiranje navigacijskih koordinat GPS, odtujevanje seznama stikov, pošiljanje pregrešno dragih sporočil SMS, snemanje telefonskih pogovorov, prenos »dodatnih« zlonamernih kod in omogočanje prevzema nadzora nad napravo.

Če uporabljate pametne mobilne telefone ali tablične računalnike Android, vam za večjo varnost priporočamo, da nanje nameščate zgolj programe, ki jih nujno potrebujete za vsakdanje delo. Poleg tega se na mobilnih napravah Android izogibajte uporabi t. i. upravljavskih oziroma root pravic ter imejte nameščeno in aktivirano ustrezno celovito protivirusno zaščito. Tu ne bo odveč niti nadgradnja mobilnega operacijskega sistema Android, če je to seveda mogoče.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku