Računalništvo, telefonija
23.07.2018 11:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca ne bo več uporabljena za izdelavo morilskih robotov

Umetna inteligenca naj bi bila v rpihodnje uporabljena zgolj za dobro človeštva.
Umetna inteligenca naj bi bila v rpihodnje uporabljena zgolj za dobro človeštva.

Številni znanstveniki so že večkrat opozorili na nevarnost tako imenovanih “robotov morilcev” ali naprav, kot so brezpilotna letala in roboti, namenjeni za vojskovanje. Pri tem gre predvsem za tiste naprave, ki jih poganja umetna inteligenca in ki lahko same odločajo o izvedbi napadov. Če bosta policija in vojska v prihodnosti dejansko začeli množično uporabljati tovrstne naprave, bo umetna inteligenca tista, ki bo sprejemala odločitve o tem, kdo bo živel in kdo umrl.

Na srečo bo ta proces sedaj potekal precej počasneje, kot je doslej, saj so največja svetovna podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem umetne inteligence, podpisala zavezo, da ne bodo vpletena v proizvodnjo orožja, ki temelji na osnovi umetne inteligence. Poleg tega so se vodilni omenjenih podjetji zavezali, da bodo javnost opozarjali na morebitno nevarnost umetne inteligence, ki naj bi bila po prepričanju mnogih celo nevarnejša od jedrskega orožja. Med podpisniki omenjenega sporazuma najdemo raziskovalne centre, kot so Alphabet DeepMind, Clearpath Robotiscs/Otto Motors, Tesla, University of California in drugi.

Zgodovinsko zavezo, da ne bodo vpletena v proizvodnjo orožja, ki temelji na osnovi umetne inteligence, je doslej podpiralo že več kot 170 podjetij in približno 2.500 posameznikov. Ta podjetja pa so se zavezala, da bodo umetno inteligenco razvijala za dobro človeštvu, kar pomeni, da bo šlo tu za tako imenovano varno umetno inteligenco. Poleg že prej omenjenih podjetji so pogovore o prepovedi in omejitvah uporabe uničujočega orožja za samoobrambo, ki lahko deluje skoraj brez človeškega posredovanja, pričeli tudi v organizaciji Združenih narodov.


Prijavi napako v članku