Računalništvo, telefonija
25.05.2020 11:45

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca s svojo različico igre Pac-Man

Umetna inteligenca se je dobro odrezala pri pripravi računalniške igre.
Umetna inteligenca se je dobro odrezala pri pripravi računalniške igre.

Verjetno vsakdo izmed vas pozna legendarno igro Pac-Man, v kateri morate po labirintu pobrati vse kroglice, pri tem pa se morate izogibati 4 pošastim, ki vas lovijo. Na voljo imate tri življenja, pobirate pa tudi sadje, ki se vam prikazuje, saj s tem dobite dodatne točke. Kot kaže, je igra Pac-Man nadvse priljubljena tudi pri raziskovalcih podjetja Nvidia, saj so za nedavni projekt sprejeli odločitev, da bodo umetno inteligenco “naučili”, kako sprogramirati preprosto video igro, kot je Pac-Man.

Umetna inteligenca se je pri tej nalogi še posebej izkazala, saj je samo s prepoznavanjem slik in video posnetkov ter z nekaj dodatnimi informacijami ustvarila lastno različico priljubljene igre. Gre za povsem uporabno igro, ki jo je dejansko mogoče igrati in bo po vsej verjetnosti kmalu objavljena na svetovnem spletu. Računalniška igra Pac-Man, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, še zdaleč ni kopija originalne igre, vsebuje pa vse glavne elemente, zaradi katerih je igra zanimiva. Tu seveda govorimo o glavnem liku, sovražnih duhcih, kroglicah, ki jih je treba pojesti in zamisli, da mora junak preživeti.

Umetna inteligenca se uči na podoben način kot človek, pri podjetju Nvidia pa želijo umetno inteligenco izpopolniti do te mere, da bodo lahko njene zmogljivosti uporabili za izdelavo naprednih video iger. Ključna zamisel je, da umetna inteligenca opazuje različne video igre, se iz njih uči in različne elemente združi v funkcionalno video igro, ki je povsem nova. Čeprav je končen cilj še zelo daleč, so pri podjetju Nvidia zadovoljni z nedavnim dosežkom. Kako se je umetna inteligenca odrezala v praksi, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na povezavi https://youtu.be/BYt6r8z6pUY.


Prijavi napako v članku